Бърза и точна бе реакцията на властите при въвеждането на

...
Бърза и точна бе реакцията на властите при въвеждането на
Коментари Харесай

Седем мерки за преодоляване на кризата

Бърза и точна бе реакцията на управляващите при въвеждането на изключителното състояние и карантинните ограничения. Това се вижда от хода на епидемията и броя на новозаразените с ковид. Страната ни е остров на стабилността измежду океана на болестта, която бушува в такива огромни и развити страни като Испания, Италия, Съединени американски щати, Франция.

Очевидно е, че ограниченията у нас дават резултат и би трябвало да се съблюдават, с цел да се предпазим от бурно развиване на болестта.

Дотук добре. Но към този момент овладели стремителното развиване на епидмията, сложили я под надзор, би трябвало да мислим в перпектива, както обича да споделя военачалник Мутафчийски, с няколко стъпки напред.

Това е добре и вдъхва убеденост. Но въпреки всичко ни се ще да чуем до какви заключения стига Оперативният щаб в предвиждането на бъдещето.

Защото към този момент e ясно, че карантината ни пази от развиване на болестта, само че ни разболява съществено стопански. Месец, даже два, строги карантинни ограничения - да, само че след това?

Ако ден след ден отчитаме по 20, 30, даже 50 новозаразени и това продължи месеци наред, ще потушим заболяването, само че ще унищожим стопанската система.

Това не трябва да се позволява. Какво би трябвало да се направи, с цел да имаме вероятност, в случай че нещата продължат по този метод?

Съществува възможност вирусът да понижи своята интензивност с наближаването на лятото и последователно или по-бързо да изчезне - това е най-хубавият вероятен сюжети, той е евентуален, само че не е по никакъв начин сигурен.

Затова ние би трябвало да се подготвим за по-неблагоприятното развиване на обстановката, при която вирусът не изчезва с настъпването на горещините, а продължава да е тук и да е инфектиран.

Трябва да помисим в този момент, какво да вършим тогава. Тъй като стопанската система няма да ни чака и би трябвало да освободим строгите карантинни ограничения, би трябвало да се подготвим за това време.

Можем да създадем, примерно, следното:

Първо - би трябвало да доставим/произведем задоволително респиратори за обдишване на тежките случаи.

Второ - би трябвало да се снабдим с всички нужни лекараства, които подкрепят прекосяването през тежката фаза на болестта. Включително да подготвим кръвна плазма от към този момент излекувани пациенти, този способ дава обнадеждаващи резултати.

Трето - би трябвало да обучим доброволци, които да могат да работят с респираторите при заболели, които се нуждаята от подкрепяне с О2. Мобилизираме всички медицински експерти, студенти по медицина и други, които да преминат курс на образование, с цел да са разполагаем при вероятно бързо повишаване на броя на болните. Това е в пълномощията на щаба, да приготви такива ограничения.

Четвърто - би трябвало да наемем свободни хотели от туристическия отрасъл и да ги оборудваме с респиратори и благоприятни условия за банкет на по-тежко болните пациенти. По едни човек в хотелска стая, със личен хигиеничен възел, това е най-хубавото и за пациентите и за лечебните заведения. Щабът ще реши един доктор за какъв брой болни може да се грижи в такива условия, подпомаган от доброволци.

Пето - по този метод ще освободим част от лечебните заведения от болните с ковид, с цел да могат лечебните заведения да се съсредоточат в лечението на пациенти с други болести, защото те нито ще намалеят, нито ще спрат.

Шесто - когато осъществим горните условия в границите на идващия месец, месец и половина, подвигаме карантината за всички до 65 годишна възраст, освобождаваме строгите карантинни ограничения. Всички, които се връщат на работните си места съблюдават строги хигиенични правила, всички носят маски, дезинфектират се, посещават магазините при ограниченията, които са в действие сега, само че хората би трябвало да се върнат на работа и да се опитат да задвижат стопанската система.

Седмо - всички над 65 години и с съпътстващи болести остават у дома, като до отшумяването на епидемията съблюдават сегашните строги ограничения за надзор. Децата и учениците остават по домовете и не престават образованието си отдалечено, до момента в който не се реши, че е безвредно да се върнат в учебно заведение.

Разбира се, в този интервал на изключително състояние, би трябвало да се извърши и всеобщо тестване на допустимо най-вече хора с бързи проби, с цел да се види доколко е проникнал вирусът измежду популацията. Това ще ни даде по-добра визия за обстановката на общонационално равнище. В момента ние не знаем нищо с изключение на, че тези 400 инфектирани са единствено връх на айсберга.

При сходно обмисляне евентуално ще успеем да ограничим рецесията в две направления - първо и най-важно, ще сме готови до поемем по-голям брой заболели и да им осигурим положително лекуване, а второ - ще освободим стопанството от оковите на карантината и ще се опитаме да рестартираме стопанската система.

Вероятно различен път няма, в случай че ограниченията за строга карантина продължат повече от два месеца, това ще нанесе доста тежък удар на огромни браншове от стопанската система и ще ни сложи пред съвършенно нова икономическа обстановка, която ще е по-тежка от здравната рецесия.

Трябва да се научим да живеем с вируса, в случай че той не изчезне, инак ще ни се наложи да го създадем без подготовка, което ще е доста тежко.

Затова в този момент, по време на цялостната карантина, би трябвало да се подготвим и когато решим, че сме подготвени - да действаме. /dnews.bg

Припомняме, че от 13 март 2020 година на територията на Република България е въведен режим на изключително състояние, целящ ограничението на разпространяването на коронавирусна зараза и болестта, наричано COVID-19. Със заповед на министъра на опазването на здравето са въведени редица ограничаващи ограничения в обществения и икономическия живот. Стриктното съблюдаване на напътствията на специалистите и Националния спешен щаб ще предотврати разрастването на епидемията. 
Пазете себе си и се грижете за околните си!

Спазвайте хигиеничните наставления и помнете:
- избягвайте контакт с заболели хора, изключително такива с кашлица;
- избягвайте визити на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
- прилагайте общите хигиенични правила във връзка с хигиената на ръцете и хигиената на храната;
- измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте антисептичен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след потребление на тоалетната и след всеки контакт с животни;
- избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения

Останете си вкъщи!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР