Бърз и обемен достъп до чат приложения като Skype, Messenger,

...
Бърз и обемен достъп до чат приложения като Skype, Messenger,
Коментари Харесай

Натиск, включително от България, да има по-сериозно следене на чат приложения за спиране на тероризъм

Бърз и обемен достъп до чат приложения като Skype, Messenger, WhatsApp, както и до фотоси и документи, минали през Instagram и Dropbox желаят всеобщо от доста европейски прокуратури, в това число от българската. Желанието от наша страна е показано от към момента настоящия основен прокурор Сотир Цацаров посредством позиция на координатора на Европейския съюз за битка с тероризма Жил де Керков, а аргументът е общ - битката с тероризма ще е по-успешна, написа в. " Сега ".
Де факто съидейници на Цацаров са са основни, генерални, федерални, национални прокурори от Белгия, Франция, Испания, Италия, Люксембург, Хърватия, Литва, Словения, Словакия, Полша, България, Румъния и други Прави усещане, че множеството са от Източна Европа или пък от страни, в които фактически е имало тежки терористични актове като Франция, Испания, Белгия, Италия.
Прокурорите упорстват да се одобри правилник за европейските заповеди за даване и запазване на електронни доказателства по наказателно правни въпроси. Вече има и предложение за съпътстващата инструкция, с която всички снабдители на услуги в границите на Европейски Съюз, без значение от местоположението си, се задължават да сътрудничат на проверяващите органи. Предвижда се доставчиците да дават отговор на отправените претенции в период най-много до 10 дни.
Керков се оплаква, че когато става дума за достъп до чат приложения, до позвънявания по Skype или до облачните пространства, операторите мъчно дават достъп. Още по-голям бил казусът при обмяната на сходна информация сред страните, тъй като проверяващите органи би трябвало да се оправят с разнообразни юрисдикции и минавали месеци, преди операторите да предадат желаните данни. " Настоящата правна рамка не съумява да подсигурява оня бърз и ефикасен достъп, който е нужен, с цел да се форсира провеждането на голям брой следствия в цяла Европа ", твърди белгиецът.
Той и прокурорите, които го поддържат, настояват, че договорите за правна помощ и европейската заповед за следствие стават все по-непригодни. Борбата с престъпността и тероризма се затруднявала, " изключително когато доказателствата за връзката сред обвинени лица се заличават, преди да бъдат събрани от правоприлагащите органи ". Стигало се до парадокси, при които обектът на обещано следствие и проверяващият орган са в една страна, а следствието да се води интернационално единствено тъй като съответният снабдител на услуги е открит в друга страна.
Що се отнася до България, законодателството дава съществени благоприятни условия на проверяващите органи. Те имат достъп до информацията кой, къде и с коя самолетна компания е летял, кой къде е отседнал. Няма проблем да се ползват специфични разследващи средства даже без авансово позволение на съд, когато става дума за тероризъм и попречване на атентати - задоволително е искане на вътрешния министър или шефа на ДАНС. Съдът дава позволение единствено в случай че добитата информация ще става доказателство. Според Закона за ограниченията против изпиране на пари, стотици хиляди хора и институции в България са длъжни да поддържат регистри и да подават сигнали при подозрения. По този закон може да се стигне до прекъсване на покупко-продажби или финансови преводи. Специални текстове има и в закона за защитата и въоръжените сили, съгласно който военният министър може да позволи потреблението на оръжие и бойни средства от български военни формирования, " когато възникне опасност от терористични дейности или заплаха от приложимост на оръжие за всеобщо заличаване в България ".
Има и куп антитерористични текстове в Наказателния кодекс. Те бяха допълнени с цялостен пакет нови постановки и сформира за съдене на хора, които набират или образоват други лица в тероризъм. Предвиден бе затвор и за тези, които се образоват, и за тези, които минават през границите на страната, с цел да вземат участие в терористична активност. На хартия е обезпечено и, че " всеки, който взе участие във финансирането, планирането или подготовката на терористични актове или в поддръжка на терористични актове, следва да бъде измамен под наказателна отговорност, както и да се ограничи опцията терористичните групи да основат несъмнено леговище ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР