Барселона завърши дубъла си от шампионска титла в Ла Лига

...
Барселона завърши дубъла си от шампионска титла в Ла Лига
Коментари Харесай

Титлата е вече минало: ето я и новата Барса

Барселона приключи дубъла си от шампионска купа в Ла Лига и Купа на краля още през април – безспорно положително достижение. Негативната оценка за сезона се базира само на отпадането от Шампионската лига на четвъртфиналите след обрата от Рома – колкото мъчително, толкова и ненадейно. От през днешния ден стартира бъдещето и би трябвало да се извлекат поуките, с цел да е триумфът цялостен следващата година. Трябва да бъдат и взети значими решения във връзка с обновяването на състава – дубълът не може и не трябва да скрива избрани аспекти, които би трябвало да се подобрят, и то незабавно.

Този сезон сподели доста ясно голямата взаимозависимост от Лионел Меси. Някои не считат това за проблем и го имат за естествено, защото въпреки всичко приказваме за най-хубавия футболист в света. Степента на взаимозависимост обаче крие забележителен риск, защото когато аржентинецът няма ден, целият тим страда. В гостуването против Рома той по този начин и не влезе същински в мача и Барса остана отвън Шампионската лига.



ЗВЕЗДИТЕ НА БЪДЕЩЕТО

Клубът вложи съвсем 300 млн. евро за двама футболисти, които съставляват бъдещето му: Филипе Коутиньо и Усман Дембеле. Двамата се движат в друга повърхност – бразилецът, най-скъпият трансфер в историята на „ блаугранас”, се приспособява обикновено, а при французина е друга история.

В първите си четири месеца в клуба Коутиньо сподели признаци на големия си гений. Приспособен е към играта на отбора, вкарва голове, дава асистенции и се схваща с асовете. Дали тъй като не направи добра предсезонна подготовка, дали тъй като травмите го застигнаха, Дембеле още не се усеща на място. Имаше своите моменти, в които загатна за качествата си, само че също и сподели големи дефекти на тактическо равнище – и в защитната, и в нападателната фаза на играта. И даже не отваряме тематиката за персоналния му живот, с която можем да осъществим цяла книга. Не е изключено да бъде даден чартърен.



ГРИЗМАН И АРТУР

При несигурността към Дембеле, в Барса това лято ще се насочат към Антоан Гризман, трансформирал се в топмишената. Вече има извършени диалози сред двете страни и клубът желае да затвори този трансфер допустимо най-скоро. Има записана наказателна клауза за анулиране на контракта на французина с Атлетико Мадрид в размер на 100 млн. евро, която президентът на Барса Джосеп Бартомеу е подготвен да заплати. Ако стрелецът пристигна, офанзивата дава обещание да е изумителна с него, Дембеле, Меси и Луис Суарес. Последните двама към този момент минаха трийсетака, та ще им е необходим отдих, който може да им бъде обезпечен от младата вълна.

Наследникът на Андрес Иниеста пък е към този момент обезпечен. Коутиньо пристигна през зимата, с цел да е квалифициран да запълни оставената от напускането на капитана дупка, а в бъдещето има и различен бразилски претендент за задачата – Артур. Барса има алтернатива за закупуване, която би трябвало да упражни или през лятото, или през януари.



ЮМТИТИ И ЗАЩИТАТА

Ще дойдат ли още нови играчи? Изначално не се търсят, само че пазарът ще диктува. Центърът на отбраната е подвластен от решението на Самюел Юмтити. Клубът желае да му възобнови контракта, но французинът упорства да получава доста пари. Ако не се реализира съглашение и той си тръгне, техническият секретариат ще е длъжен да докара нов централен защитник, а 60-те милиона евро, заложени като наказателна клауза в клаузата за преустановяване на контракта, обезпечават несъмнено успокоение в търсенето на заслужен заместител. На напред във времето стоят имената на Клеман Лангле и Матейс Де Лихт. В Кан Барса въпреки всичко са уверени, че в последна сметка ще се реализиран единодушие с Юмтити.

Други нови лица не се чакат, в случай че изключим покачването на Аленя в първия тим – просто няма пари за повече. Напротив, клубът ще би трябвало да работи интензивно по раздялата с доста футболисти, някои от които към този момент са пасажери.



ПРЕОТСТЪПЕНИТЕ

На „ Камп Ноу” се нуждаят от свежи средства за финансирането на прехвърлянето на Гризман и имат вяра, че ще съберат значително пари от триото „ отлъчени”: Жерард Деулофеу, Арда Туран и Рафиня. Никоя от интервенциите няма да е лесна. В първия случай би трябвало да се договаря с Уотфорд, Туран пък продължава да не демонстрира връщаща цената му на високи равнища игра, а в този момент от Интер желаят да смъкват тези 35 млн. евро в опцията за откупуване, заложена в контракта за преотстъпване на Рафиня.

НАПУСКАЩИТЕ

Има други трима играчи на сергията: Андре Гомеш, Алейш Видал и Пако Алкасер. Първият по този начин и не се възползва от безкрайните получени от треньора Ернесто Валверде благоприятни условия за изява, като представянето му е на доста ниско равнище в двете му години в Каталуня. Барса обаче не желае да го харизва, при все това е наясно, че щом предишното лято не откри покупател на добра цена за португалския халф, надали и в този момент ситуацията ще е друго.

Името на Видал се загатва измежду напускащите при всяко отваряне на трансферен прозорец. До момента всичко се оказваше единствено клюки и най-после все оставаше. Този път обаче наподобява, че раздялата най-накрая ще се случи, тъй като самият десен бек желае да си тръгне след дребното игрови минути този сезон.



Другото допустимо овакантяване е на Алкасер, в случай че пристигна Гризман. Макар че някогашният нападател на Валенсия не блесна, представянето му в действителност не бе и по никакъв начин неприятно. Живя в сянката на Суарес и Меси, а когато му се даваше късмет, не разочароваше. При идването на французина обаче би имал още по-малко игрови минути на хоризонта, така че най-нормалното би било самият той да потърси овакантяване.

ВЪЗМОЖНО ПРЕОТСТЪПВАНЕ НА МИНА

Друг провесен случай е този с Йери Мина, като е отворена опцията за предоставяне чартърен.  Желанието на колумбийския централен бранител е да остане на „ Камп Ноу”, тъй че би трябвало да се изчакат игрите му до края на сезона и в летните контроли. Бъдещето му е обвързано и с това на Юмтити. Трансферът на Мина постоянно е будел доста подозрения, най-много тъй като Валверде не му гласоподава доверие след идването му през януари.
Луис Рохо, „ Марка”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР