Барселона започна сезона по малко очакван начин. Каталунският гранд спечели

...
Барселона започна сезона по малко очакван начин. Каталунският гранд спечели
Коментари Харесай

"Барселона" има много проблеми за решаване

" Барселона " стартира сезона по малко предстоящ метод. Каталунският гранд завоюва едвам 3 от първите 6 мача в Примера дивисион, като едвам измъкна и тъждество от " Борусия " (Д) в първия си мач в Шампионската лига. В Испания към момента няма победа като посетител, а в последния си мач отвън " Камп Ноу " загуби с 0:2 от новака  " Гранада ", който не би могъл да си разреши да заплаща заплатата единствено на Лионел Меси и в чийто отбор играха 11 футболисти, които бяха във втора дивизия, до момента в който " Барса " празнуваше купата си предходната година.

Срещу този отбор " Барселона " изигра следващия си слаб дуел. Ужасяваща отбрана, слаба халфова линия и офанзива. Нищо не работеше. " Този " Барселона " лежи в руини ", написа " Апелативен съд " след мача, а заглавието на " Мундо Депортиво " гласеше " Поредна злополука ".

След V кръг " Барса " бе с актив от 7 точки, а това е най-лошият старт от сезон 1994/95 насам. В шестия кръг " каталунците " стигнаха до мъчно 2:1 против " Виляреал " вкъщи и понижиха напрежението върху треньора Ернесто Валверде, само че обстановката не наподобява изключително успокояваща. " Барса " е с 10 точки и голова разлика 14:10. Пуска съвсем по 2 гола приблизително на мач, а в атака нещата не са кой знае какъв брой по-добре, тъй като 12 от вкараните 14 гола са в трите домашен срещи. Същевременно в гостуванията " Барса " мъчно стига даже до удари.

Всъщност против " Гранада " тимът имаше единствено един прецизен удар, макар че в част от мача на терена дружно бяха Лионел Меси, Антоан Гризман, Луис Суарес, както и младата звезда Ансу Фати. Същата статистика (един прецизен удар) отборът имаше и против " Атлетик " (Билбао), както и против " Борусия " (Д) в Шампионската лига.  " Барселона " е без победа като посетител от април насам. От началото на сезона е записал общо 4 гостувания без триумф, в това число и това в Дортмунд, а от предишния сезон насам към този момент са 8. В тези осем мача " Барса "  вкара едва 5 гола, което е най-лошият индикатор в следващи гостувания от сезон 2000/01. Ако се погледнат единствено мачовете в Испания, тимът не е отбелязал гол в 6 от последните си 7 гостувания. 

Преди компликациите на отбора бяха главно в европейските гостувания, изключително в директните елиминации, с тежките отпадания от " Рома " и " Ливърпул " в последните два сезона. Сега обаче проблемите се реалокираха и в Испания. " За " Барселона " към този момент всеки стадион е " Анфийлд ", разяснява " Апелативен съд ". " Ако нещо се случи един път, има възможност да се появява още веднъж като повтарящ се призрачен сън. Рим се появи още веднъж в Ливърпул, а Ливърпул стартира да се появява на всички места: Билбао, Памплона, Гранада, Дортмунд ", написа пък " Гардиън ". 

Треньорът Ернесто Валверде пое отговорността за слабото показване. Критиките към него не стопират, макар че изведе отбора до две следващи трофеи в Ла лига в двете си години отпред. Още през предишния сезон след унизителното отпадане от " Ливърпул " и изгубения край за Купата на краля имаше апели от почитателите Валверде да бъде уволнен. Той остана на поста си, само че самичък е наясно, че в случай че отборът продължава да се показва по този начин, това бързо може да се промени. " Треньорите постоянно се борят против уволнението. Това не е нещо ново, резултатите диктуват ориста ми. Ако " Барселона " не е водач, треньорът е напрегнат. Но два положителни резултата може да сложат завършек на рецесията ", съобщи Валверде.

В момента обаче " Барселона " не играе футбола, с който господства и завоюва 8 трофеи в последните 10 години. Тимът не държи топката толкоз, колкото преди, а даже и когато го прави, това не се случва с нужната цел: да откри метод да накаже противника. В някои случаи от последните мачове притежанието на топката значи просто тичане с топката, а не хрумвания за офанзива. Контузиите въздействат също, изключително неналичието на Лео Меси, който пропусна няколко мача, а в този момент ще пропусне още няколко поради нова контузия. Освен него Луис Суарес, Усман Дембеле и Жорди Алба също отсъстваха поради контузии, но това надали би трябвало да е опрощение.

Подготовката на отбора също е съмнителна, защото на моменти липсва както сила, по този начин и скорост. Един от водачите в тима - Жерард Пике, непосредствено призна, че през лятото отборът не се е готвил както би трябвало:  " Подготовката през лятото не ни оказва помощ в този момент. Имаше доста пътувания и малко тренировки. Много хора виждат, че още не сме синхронизирани. Но няма оправдания. " Пике прави много неточности в отбрана, а други от водачите като Серхио Бускетс и Луис Суарес също са в слаба форма.

Трансферната политика също не оказва помощ, а огромна виновност за това има и президентът Хосеп Мария Бартомеу. " Барса " взе мощни играчи като Гризман и Френки де Йонг, само че дълго време не се знаеше какво се случва с Неймар и дали той ще се върне на " Камп Ноу ". Според всички медии водачите в тима отпред с Меси са поискали бразилецът да бъде върнат, само че това по този начин и не се случи. Самият Меси заяви обществено, че не е сигурен дали управлението е направило всичко допустимо да вземат Неймар назад. Цялата сага се проточи прекомерно дълго време, а запитан какъв брой му е писнало от всички клюки и информации към възможен трансфер, Валверде отговори " 9,5 от 10 ". В договарянията с ПСЖ " Барса " предложи Усман Дембеле, а преди този момент и Филипе Коутиньо, който в последна сметка се озова в " Байерн ", а и двамата играчи сякаш бяха взети, с цел да заменят точно Неймар, което демонстрира проблемите в цялата трансферна политика. Гризман пък бе взет с година по-късно от плануваното, откакто отхвърли трансфер през 2018 година, а сега има проблеми с акомодацията в новия си отбор.

Въпреки всичко " Барселона " е единствено на 4 точки от първото място в Ла лига и бързо може да обърне обстановката в своя изгода, в случай че стартира да взема решение проблемите си. За задачата в сряда каталунците се събраха на отборна вечеря, проведена от Меси и Пике, на която да обсъдят протичащото се.

Още след загубата от " Гранада " Суарес призна, че тимът е надалеч от нужното равнище и трябва да усъвършенства доста неща. " Трябва хубаво да погледнем тази загуба. С такива мачове се печелят купите. Чака ни доста работа. Трябва да сме по-корави, в случай че желаеме да сме първенци. Чака ни дълга, тежка година ", съобщи уругваецът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР