Барселона. Правителството на Испания инвестира много усилия за спечелването на

...
Барселона. Правителството на Испания инвестира много усилия за спечелването на
Коментари Харесай

El Pais: Тринадесет хиляди полицейски служители ще гарантират реда при провеждането на изборите за регионален парламент в Каталуния

Барселона. Правителството на Испания влага доста старания за спечелването на борбата за интернет сигурността против опасността от хакери и подправени вести по време на изборите за районен парламент в Барселона, които ще се проведат в четвъртък, 21 декември, само че с това не се изчерпват подхванатите от Мадрид ограничения - за съблюдаването на реда в " размирната " Каталуния ще бъдат задействани голям брой полицейски чиновници, оповестява националният всекидневник El Pais .
Общо 13 хиляди служители на реда, дружно с две хиляди други в запас ще подсигуряват, че гласуването в Каталуния протича без никакви провокации и произшествия. Броят им е с пет хиляди по-голям, в сравнение с нормално биват задействани при провеждането на избори в района.
От тях 10 хиляди ще бъдат представители на локалните полицейски елементи, които ще поемат водеща роля в обезпечаването на реда в четвъртък. Те ще бъдат подкрепени от три хиляди чиновници на националната полиция на Испания. Две хиляди други ще останат в подготвеност за реагиране.
Засиленото полицейско наличие е поради опасенията от ескалиране на напрежението в североизточния район. Изборите бяха проведени от Мадрид, откакто централното държавно управление задейства член 155 от Конституцията на Испания, с цел да суспендира самостоятелните пълномощия на Каталуния, чиито парламент разгласи едностранна самостоятелност на 1 октомври тази година. Към това следва да се прибави и фактът, че някои от претендентите за изборите - в това число и отстраненият от служба ръководител на Женералитата Карлес Пучдемон, са изправени пред обвинявания за образуване на протест за ролята им в оповестяване на независимостта.
Съгласно информация на редакцията, " прочут брой " полицейски чиновници ще бъдат ситуирани и на границата сред испанския район и Франция, ако Пучдемон, претендент на новата политическа мощ " Заедно за Каталуния, предприеме опит да се завърне в Белгия.
Бившият каталунски водач ще бъде задържан " незабавно щом стъпи в Испания ", настояват полицейски източници. Франция също ще окаже поддръжка за залавянето му: същите източници настояват, че управляващите в Париж ще предадат Пучдемон на Мадрид " в границите на часове ", в случай че бъде арестуван на територията на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР