Барселона обяви рекордни приходи от над 700 млн. евро за

...
Барселона обяви рекордни приходи от над 700 млн. евро за
Коментари Харесай

"Барселона" обяви рекордни приходи и си постави цел от 1 млрд. евро през 2021 г.

Барселона " разгласи рекордни доходи от над 700 млн. евро за първи път в историята си. Клубът си сложи и цел през 2021 година да стигне 1 милиарда евро.

Годишният финансов доклад ще бъде показан пред общото заседание на 21 октомври. Според основния финансов шеф Енрик Томбас отчетът сочи, че за финансовата година, която завърши на 30 юни, " Барселона " има доходи от 708 млн. евро.

Сумата е рекордна за каталунците, които за последните седем години съумяха освен да осъществят доста огромни доходи, само че и да генерират плюс в активите на клуба. През 2010 година оценката беше за отрицателни ликвидни активи, а в този момент те са на стойност от 115 млн. евро.

За седма поредна година клубът е на облага, като за последните 12 месеца тя е 18 млн. евро. От 2010 година насам сумата от годишните облаги на клуба възлиза на 175 млн. Евро. Бюджетната прогноза за тази година демонстрира забележителен скок.

За първи път над 700 млн. евро

Финансовата 2016-17 година е доста сполучлива за клуба, оповестиха от " Барселона " на формалния си уебсайт. Отчетените рекордни доходи от 708 млн. евро са с 13 милиона повече от плануваните 695 млн. Увеличението е с 4% или 29 млн. евро от резултатите през предходната година, когато " Барселона " регистрира 679 милиона.

Във всички основни звена " Барселона " бележи растеж, като максимален е този в приходите от стадиона. Те са скочили от 158 млн. евро преди година, до 175 милиона за сезон 2016-17. Приходите от УЕФА и телевизионните права са с 10 млн. евро повече или тъкмо 6%. Спад има само в маркетинга – 264 против 268 млн. евро за миналата финансова година. Това се дължи на международното клубно състезание и лятното турне, които са отбелязали загуба, макар по-високите доходи от спонсори.

Печалбата от 18.1 млн. евро след данъчно облагане е малко по-ниска от прогнозната от 21 млн. евро. Това се дължи на нарастването на платените корпоративни налози.

Отчита се и позитивната наклонност дългът на клуба да се понижава непрекъснато в настоящия мандат на президента Хосеп Мария Бартомеу. За финансовата година намаляването е с 24.5 млн. евро до общо 247 милиона.

Общо от началото на настоящия мандат клубът е понижил чистия дълг със 184 млн. евро (без да включва нерегулирания дълг). Коефициентът на оперативната облага на клуба (EBITDA) е 1.99, като го резервира в границите на ограничаването, открито в устава, което за тази година е несъмнено на 2.25.

Парите от Неймар изстрелват " Барселона " на върха

Прогнозираните доходи за сезон 2017-18 от 897 млн. евро ще наредят " Барселона " преди всичко в света, откакто никой различен клуб не е заложил сходни цифри. До огромна степен това се дължи на продажбата на Неймар в ПСЖ за рекордните 222 млн. евро.

 При ръководството на Бартомеу
© Associated Press

При ръководството на Бартомеу " Барселона " понижи дълга си със 184 млн. евро.

В отчета сумата е вписана като 198 млн. евро, което регистрира чистата облага на " Барселона " от договорката. Скокът в приходите от продажба на футболисти пък ще е 172%, откакто преди година " Барселона " продаде играчи за 73 млн. евро.

Очаква се скок да има и в маркетинга – от 264 до 300 млн. евро или разлика с 13%. Тя идва от новия контракт с " Ракутен ", няколко други спонсора и лятното турне в Съединени американски щати, което също генерира огромни доходи.

Прогнозата за облагата за финансовата година 2017-18 е 21 милиона евро след налозите, което удостоверява икономическата непоклатимост и резистентност на клуба. Има опция облагата да се усили още, откакто в отчета на " Барселона " е планувано, че отборът ще завоюва само Ла Лига, където води безапелационно. В случай на успех в Шампионската лига, приходите ще са още по-големи.

Планът на клуба е до 2021 година приходите да набъбнат до 1 милиарда евро.

" Ние сме клуб, който се развива прелестно в последните години и резултатите го демонстрират. " Барселона " е обезпечен и няма никакви мотиви за терзание, с изключение на достиженията на терена, ние имаме с какво да се хвалим и отвън него ", сподели изпълнителният шеф Оскар Грау.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР