Барселона, Испания. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. През

...
Барселона, Испания. Екип на mobile.bg от мястото на събитието. През
Коментари Харесай

Първи тест на новото Volvo XC40

Барселона, Испания. Екип на mobile.bg от мястото на събитието.

През септември тази година Volvo показа статично своя нов стилен кросоувър XC40, концепцията на който е да се конкурира с модели от сорта на Audi Q3 и BMW X1. Продажбите в Европа и у нас ще започват доста скоро, а в Барселона шведите направиха първите динамични проби на модела. Наш екип беше на мястото на събитието и в този момент ще споделим с вас първичните си усещания.

Екстериор


Това, което ни направи най-силно усещане още от пръв взор, е, че за разлика от съперниците, XC40 не наподобява като по-малък "брат " на кросоувърите от по-високите класове XC60 и XC90. Фирмената еднаквост обаче е непокътната и в случай че следваме родствената връзка, с която започнахме, то би следвало XC40 да е по-скоро "братовчед " на по-големите. Въпреки че е дребен, XC40 има първокласно лъчение.



Кросоувърът се прави на новата CMA платформа, която е взаимна разработка на шведите и китайците от Geely, като на нея ще се вършат всички модели от фамилията 40. Като цяло XC40 наподобява като съвременна градска и младежка кола, само че премиум нотките в него са ясно изразени. Дизайнът е очебийно скандинавски, а отличителните черти се откриват главно във отвесната радиаторна решетка, другия по цвят таван (в някои от версиите), както и в габаритите, несъмнено.

Интериор


Разбираемо, качеството на материалите в купето е по-лошо от това на по-големите XC60 и XC90, само че не доста. Общо взето са опростени някои от детайлите и са употребявани малко по-евтини материали, само че сглобката е отлична, а салона не отстъпва на тези на директните си съперници. Позицията на лидера е доста добра, напълно цифровите принадлежности на таблото са информативни, а мултимедийната система Sensus работи тъкмо и е интуитивна за навигиране.



Отзад мястото за пасажерите е доста огромно, имайки поради сегмента в който се намира XC40, а оптималния размер на багажното поделение, наред с многото нови ниши в купето, вършат салона функционален и доста удобен. Багажникът е с еднакъв под, под който има голяма ниша за спомагателен товар, а петата врата може да се отваря и отдалечено с крайник, който би трябвало да се сложи под задната ризница. Много електронни помощници и камери вършат ръководството при маневриране чудесно и в допълнение покачват комфорта в салона.

Двигател и ходови характерности


При бензиновата версия окачването, дори и с опционните джанти и гуми с размер 245/45 R20 не е по никакъв начин неприятно, като безпроблемно преодолява дупки по пътищата. Колкото повече нараства скоростта обаче, толкоз по-добре се усеща меката возия. Страничният крен в завои е най-малък, като това важи и за по-тежкият дизелов вид с гуми и джанти 235/50 R19. Що се отнася до елементите, то в началото те ще са два - двулитров бензинов турбо мотор с мощ 247 конски сили и дизелов мотор със същия размер и с мощност от 187 коня.



Бензиновият вид е харчи малко повече, само че съгласно нас точно той е оптималният вид за XC40. Дизелът работи по-шумно от нафтовите версии на немски си съперници и е леко ленив. Към автоматизираната скоростна кутия нямаме никакви забележки - работи гладко и бързо. XC40 може да бъде съществено окуражителен поради високия си клиренс, който му дава преимущество в леките пресечени местности за които е предопределен, като това не се отразява на стабилността на кросоувъра на асфалт и с висока скорост. По пътищата на Каталуния XC40 се държа чудесно, даже по-добре от XC60.



Режимът Dynamic прави силовия тракт доста по-отзивчив - моторът реагира по-бързо на педала на газта, а скоростната кутия превключва предавките незабавно. Минусът тук е, че Dynamic режима не трансформира работата на кормилото и на спирачките. Разходът на гориво при бензиновия вид надвиши 10 литра на 100 километра, само че огромна част от маршрута ни включваше градски условия. Дизелът е доста по-икономичен, само че както към този момент споменахме, нашите желания в тази ситуация са за бензиновата версия.

В умозаключение можем да кажем, че Volvo са създали един моден и удобен кросоувър, който не има очебийно спортни характерности, само че при потребност може да форсира бързо и с лекост да завладява остри завои с висока скорост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР