Барселона има нов треньор - колкото очаквана, толкова и шокираща

...
Барселона има нов треньор - колкото очаквана, толкова и шокираща
Коментари Харесай

Как Кройф "обясни" футбола на новия треньор на "Барселона"?

" Барселона " има нов треньор - колкото предстояща, толкоз и шокираща вест, поради, че каталунците взеха решение да се доверят на човек, който няма нито един извоюван трофей в кариерата си.

Но за какво Кике Сетиен? И какво общо има той с каталунците?
Официално: Валверде е навън, Сетиен застава отпред на " Барса " Рокадата се забави поради тежки договаряния с някогашния треньор
Оказва се, че треньорският му жанр е повлиян от различен човек, не просто обвързван с " Барса ", а изравен в основата на стила на отбора, който познаваме през днешния ден. Легендата Йохан Кройф!

Сетиен освен е негов обожател, а се прекланя пред гения му като футболист и треньор, извел каталунците до трофей в Шампионската лига през сезон 1991/1992 и до 4 шампионски трофеи на Испания.

" Знаех, че футбол може да се играе и по-добре. Но не бях го виждал, до момента в който Йохан не ни го сподели ", написа през 2016 година Сетиен. С тази обява в " Туитър " го показаха и " Барселона ".

Yo sentía que se podía jugar mejor al fútbol, pero no lo vi hasta que Johan nos lo enseñó.
— Quique Setien (@QSetien) March 24, 2016

Испанското издание " Марка " напомня част от думите на новия ментор на каталунците.

" Футболът е моят живот и постоянно ще бъде - играта, топката, тревата... Това е моята пристрастеност. Спортът има голямо значение в живота ми - откогато бях дребен и ритах в градината, през времето, когато бях професионален състезател до сегашната ми треньорска позиция в " Реал " Бетис. И ще е по този начин, до момента в който умра. Винаги съм чувствал посредством топката - и когато играех с нея, и в този момент. Треньорите от време на време те направляват и те карат да правиш неща, които не разбираш или не си склонен. На терена постоянно съм се опитвал да играя освободено, да демонстрирам моята игра. Когато видях " Барселона " на Йохан Кройф тогава разбрах по какъв начин работят нещата. Научих много от тях ", споделя той преди няколко месеца.

Като футболист Сетиен не свети с особени триумфи. Той е печелил единствено една Суперкупа на Испания с " Атлетико " Мадрид през 1985 година, когато на финала неговия отбор побеждава... " Барселона ".

Снимка: Getty Images

Иначе самият Сетиен е вкарвал 2 пъти във вратата на каталунците. Като футболист на " Логронес " през сезон 1990/1991 и като състезател на " Бетис " през сезон 1994/1995.

Като треньор той се е изправял против тима, който преди часове му гласоподава доверие, 7 пъти, а резултатът е 6 загуби и 1 победа. Успехът е неотдавна - от сезон 2018/2019 като ментор на " Реал " Бетис. Тогава воденият от него отбор печели трагично с 4:3 на " Кам Ноу ".



В " Реал " Бетис Сетиен прави чудеса! Разчитайки на ентусиазъм от Кройф, той съумява да класира тима за груповата фаза на Лига Европа през 2018/2019 и даже отборът му да играе в елиминациите по-късно.

Въпреки явно положителното показване, в Бетис имат съображение да се сърдят на треньора си поради едни избрани думи:

" Бих жертвал дребния си пръст, с цел да играя в " Барселона " на Кройф. И естествено, че желая аз да съм треньор на каталунците някой ден "

Снимка: Getty Images

На " Камп Ноу " Сетиен ще може да сбъдне една от фантазиите си - да е треньор на Лионел Меси. Той счита, че аржентинецът е талантлив!

" Той е украшение, разкош е да го имаш в тима. Той е най-хубавият футболист в историята на този спорт! ", не пести похвали Сетиен преди месеци.

Също по този начин новият треньор на каталунците не крие своето удивление към Серхио Бускетс. През 2018 година футболистът на " Барса " му подарява тениска с надпис - " За Кике с обич. Възхищавам се на метода, по който гледаш на футбола. Всичко най-хубаво ".

FÚTBOL #DíaDeBetis #BarçaRealBetis pic.twitter.com/hKeRcg5zrn
— Real Betis Balompié (@RealBetis) November 11, 2018

Сетиен към този момент има опция да реализира фантазията си, да върви по тревата, по която неговият кумир Кройф е крачил. На пръв взор решението на " Барса " да назначи треньор без опит в огромните мачове и на скамейките на европейските грандове е необичайно. Но новият ментор носи нещо, което от дълго време липсваше на " Камп Ноу " - оня дух и взор към играта, който връща спомените за " дрийм тийма " от началото на 90-те години. И възраждат любовта към " Барселона ".
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР