Барселона е разтревожена от рязкото увеличаване на кражбите и нападенията,

...
Барселона е разтревожена от рязкото увеличаване на кражбите и нападенията,
Коментари Харесай

Барселона се тревожи за влошаването на сигурността

Барселона е разтревожена от внезапното увеличение на кражбите и нападенията, чиито жертва стават най-много многочислените туристи. До такава степен, че против джебчиите се провеждат " цивилен патрули ".

Миналата сряда консулството на Съединени американски щати във втория по величина испански град предизвести американските жители, че това лято " има увеличение на закононарушенията, придружени с принуждение ", и ги посъветва да не носят скъпи часовници или бижута.

През последните дни посланикът на Афганистан в Испания беше атакуван и часовникът му беше откраднат, а 91-годишна французойка беше призната в болница след рухване, провокирано от крадци, които дръпнали верижката от врата й.

От юни насам бяха регистрирани осем убийства - по-скоро необичаен факт за този град. Южнокорейска чиновничка умря, откакто беше ранена по време на кражба.

Влиятелната хотелиерска асоциация на града през юли намерено изрази безпокойствие от " огромните пропуски " в областта на сигурността, които биха могли " съществено да накърнят репутацията на Барселона ".
Изправен пред тези интензивно отразени в медиите произшествия, Алберт Батле, който дава отговор в общината за сигурността, призна, че има " рецесия в сигурността " и прикани да се " направи сериозен и виновен разбор " на обстановката.

Според полицията кражбите са се нараснали с 28 % сред 2016 година и 2018 година Тенденцията за повишение продължи със скок от 31 % за една година на кражбите, придружени с принуждение, през първото шестмесечие на 2019 година

Но за сметка на това закононарушенията (убийства и наранявания) са намалели през първата половина годината и растежът на убийствата на глава от популацията остава доста по-малък спрямо този в Лондон, Берлин или Брюксел.

" Барселона остава един доста сигурен град. Има увеличение на несигурността, само че то не ми се коства задоволително, с цел да безпокойството като актуалното ", споделя Соня Андолз, експертка по политиките за сигурност. Според нея увеличението на несигурността е обвързвано с туристическия взрив, който постоянно притегля джебчиите.

От 1990 година до 2017 година броят на туристите, отседнали в хотел в Барселона, скочи от 1,7 милиона на 8,8 милиона, показва Общинският център за наблюдаване на трендовете в туризма. Към тази цифра би трябвало да се прибавят 2,7-те милиона пасажери на круизни кораби и 2,4-те милиона туристи, наемали жилища.
60 % от кражбите стават в най-посещаваните зони -стария град и квартала Ешампле, в който се намира базиликата " Саграда фамилия ".

Старият град е " оставен на произвола на ориста ", споделя Густаво Екуия, чийто магазин за аржентински специалитети наскоро беше обран три пъти за една нощ. " Има от ден на ден проблеми, ужасно доста обири и намушкани хора ", добавя той.

Проблемът закупи политическо измерение, когато кметицата от левицата Ада Колау, която е на власт от 2015 година, беше упрекната в прекомерно мек метод към казуса. Общината се пази, като акцентира, че има увеличението на бюджета за сигурност и че региона употребява повече служители на реда, в това число елементи за битка с размириците.

Но съгласно полицията единствено един от 10 нарушители, арестувани за обир с принуждение в интервала 2018-2019 година, е бил пратен в пандиза.

Обезпокоени, жителите на Барселона провеждат " цивилен патрули ", които обикалят града и метрото, скандирайки: " Джебчии, джебчии, Барселона е цялостна с джебчии " и носят плакати на няколко езика.
Когато в метрото заподозрят някого, че е джебчия, " гражданските патрули " стартират да свирят и извеждат човек от влака или от метростанцията.

" Свидетели сме на толкоз неустановеност, на такова безпокойствие, че си споделяме: или вършим нещо, с цел да възстановим реда в Барселона, или тя ще се трансформира в един южноамерикански град ", споделя Елияна Гереро, колумбийка, която отпреди 12 години е почнала да патрулира сама в метрото.

" Преди сходно нещо не се случваше. Имаше обири, само че не и такова принуждение като в този момент ", споделя Елияна, брокер на недвижими парцели, неуспяла да постъпи на работа в полицията.

Но управляващите и специалисти възразяват против тази самодейност. " Разбирам, че хората желаят решения. Но да стартират сами да раздават правораздаване не е решение. Един жител без обучение, без униформа и без надзор не може да играе такава роля ", споделя Соня Андолз.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР