Барселона. Действащият кмет на Барселона Ада Колау бе преизбрана в

Барселона. Действащият кмет на Барселона Ада Колау бе преизбрана в ...

AFP: Настоящият кмет на Барселона е преизбрана.

Барселона. Действащият кмет на Барселона Ада Колау бе преизбрана в събота, побеждавайки каталунски сепаратист, който водеше в общинските избори, след като постигна споразумение със социалистите и получи неочаквана подкрепа от бившия френски премиер Мануел Валс, предава AFP.
Стотици поддръжници на независимостта запълниха площада пред кметството, тъй като гласуването се проведе на учредителна сесия, на която присъства и Жоаким Форн, бивш регионален вътрешен министър на Каталуния, който е в затвора и е съден за неуспешния опит за отцепване през 2017 година.
Форн, който бе избран за съветник на общинските избори на 26 май, бе допуснат временно да напусне затвора, за да присъства на заседанието.
Колау е загуби тези местни избори от Ернест Марагал, ветеран политик, чиято партия иска Каталуния - североизточният район, управляван от сепаратистите - да бъде независима от останалата част на Испания.
Той спечели 10 места от 41 в градския съвет, както и Колау. Марагал я победи с по-малко от 5000 гласа.
Ако бе получил необходимата подкрепа, за да получи абсолютно мнозинство от 21 места в градския съвет, той би станал първият сепаратистки кмет на Барселона в съвременната испанска история.
Гласуването бе анонимно, но Колау беше постигнала споразумение със Социалистическата партия, за да я подкрепи.
Мануел Валс, който е израснал в Париж с баща от Каталуня и майка от швейцарско-италиански кантон, също е дал подкрепата на своите съветници зад Колау, въпреки че я критикува по време на кампанията, за да не попадне Барселона в ръцете на каталунските сепаратисти.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net