Баркентината три пъти сменя името сиПродажбата на учебния ветроход Роял

...
Баркентината три пъти сменя името сиПродажбата на учебния ветроход Роял
Коментари Харесай

Бойният флот на Доминикана се сдоби с наш ветроход

Баркентината три пъти сменя името си

 14-4  14-3  14-2  14-1
Продажбата на образователния ветроход „ Роял Хелена “ гръмна наскоро като най-голямата вест за морска Варна. Строена в нашия цех МТГ „ Делфин “ по план, съвсем като гордостта на българското мореплаване „ Калиакра “, тримачтовата баркентина плава към този момент под флага на Доминиканската република и е благосъстоятелност на Военноморските й сили. Преговорите и продажбата са били осъществени за 9 месеца със съдействието на Sea Independent Portugal. Не е инцидентно, че тъкмо първият и най-дългогодишен капитан на „ Калиакра “ е поканен от новия мениджмънт да поеме руля на нейната посестрима към новия й притежател на Карибите. Да поздрави кап. д. п. Тома Томов на борда на „ Роял Хелена “ на пристанището в Санто Доминго се качил самият президент на Доминиканската република Данило Медина. Посрещането на ветрохода още в морето с бойни кораби и на брега с почести, обред и хиляди хора се трансформирало в същински празник за латиноамериканската страна. Пуснаха дрон в небето и вършиха фотоси, които незабавно качиха в YouTube. Това е първият образователен ветроход, който получава бойният флот на страната и тя е доста горда с това.

Всички латиноамерикански страни имат такива образователни кораби- Еквадор, Венецуела, Колумбия, Бразилия, Аржентина, Уругвай, описа за „ Труд “ кап. Томов. Той, а и цялата морска общественост, знаят най-добре какви са безспорните достолепия на такава облага. Практиката е посочила до момента, че образованието на ветроходен кораб  дава най-хубавата подготовката на всеки предстоящ пълководец, офицер от Военноморски сили или от комерсиалния флот. Неслучайно всички морски страни употребяват образователните ветроходи за образование и това по-скоро е образование на характера. На борда и в намерено море всеки практикант, кадет е подложен в едни по-екстремни условия. От една страна неговите командири, преподаватели могат да преценяват качествата му, а въпреки това – това е тест за екипна работа, откроява водача и дава самокритика за устойчивост, изрежда преимуществата капитанът, който е утвърден ветроходец, мореплавател и е предал опит и ентусиазъм на над 1000 практиканти от ВВМУ и доброволци в най-трудната специалност. Той има над 40 години стаж, от които 36 капитански, и с изключение на на борда „ Калиакра “, е бил в комерсиалния флот, участник в интернационалните регати, началник на Българския морски квалификационен център (БМКЦ), ръководител на фондация „ Кор Кароли “, на Организационния комитет на „ Тол Шипс “.

За това е удовлетворен, че ветроходът „ Роял Хелена “, въпреки и в непозната страна, ще бъде употребен по предопределение. Той дава опция за образование на 47 практиканти при продължителни плавания и опция за образование на палубата на 100 практиканти за къси еднодневни автобуси при раздалеченост от брега до 5 благи и до 5 бала вятър. Но му е болно, че останалият единствен у нас транспортен съд „ Калиакра “ вместо подготовка на морски фрагменти, се употребява за сватби, кръщенета, разходки и коктейли във Варненския залив. Легендарният ветроход е благосъстоятелност на БМКЦ, който няма финансова опция, а и от години наред липсва държавна политика и поддръжка за потреблението му за образование на кадети, сподели Томов. Той напомня, че последното присъединяване на ветрохода е било в интернационалната регата през 2010 година в Северно море, където се надпреварват над 150 кораба. В Черноморската регата, в която семейства и „ Калиакра “, вземат участие най-вече 25-30 плавателни съдове, заради затвореното море. През множеството време баркентината е закотвена. Най-важното е, че  всеки ветроход е един всекидневен дипломат зад граница на страната на флага.С него тя показва морския си авторитет, акцентира капитанът. Медиите не стопират да напомнят, че през 1986 година британската кралица Елизабет II посети флотилията в Нюкясъл, измежду която беше и „ Калиакра “, спря пред нея, поздрави екипажа, а на борда на английската шхуна „ Сър Уинстън Чърчил “ в съседство предложения двайсетина капитани, сред които и Тома Томов. Три години по-късно принцеса Ана се качи на „ Калиакра “, определена измежду три кораба на котва в Темза за височайшата аудиенция, а нашият екипаж й изнесъл къс фолклорен концерт.

Тома Томов доста пъти е прекосявал Атлантика, само че с ветроход за първи път. Той с още 4-членен екипаж заварил „ Роял Хелена “ в Рощок тотално разсипана –  две кабини с вода, замръзнала от студа, нацепени тръби в климатичната апаратура от замръзване, с десетки проблеми в навигационното съоръжение и без жирокомпас, тъй като някой го отмъкнал. След няколко сполучливи участия в регатите „ Тол шипс “, от които донесе и много награди, „ Роял Хелена “ отплава за петмесечен европейски тур през 2017 година, по време на който участва на блестящи морски празници. През юни предходната година след пилотска неточност баркентината се сблъска с испанския транспортен съд „ Нао Виктория “ в холандско пристанище. Тогава от „ Топ сейл “ – компанията, която менажираше „ Роял Хелена “, увериха, че капитанът и екипажът нямат никаква виновност. Няколко месеца по-късно се оказа, че поради случая се бавят възнагражденията на капитана и моряците. Заради това в края на предходната година баркентината беше арестувана и остана в Рощок, когато се появи претендент да я купи. Новият екипаж и наета бригада почнали да я стягат. Купувачът направил подробен оглед на море край Холандия, където се схванало, че договорка ще има. В Испания станала промяната на флага и на името й с „ Maria Trinidad Sanchez “. Така се казвала в действителност доминиканската Райна княгиня от освободителното придвижване на страната от средата на XIX в., сподели кап. Томов. На път за Санто Доминго ветроходът още един път сменил името си по гледище на новия командващ  на Военноморски сили на страната, прекръстили го на видния адмирал от флота Хуан Камбиасо. Плаването траяло 20-23 дни през август, когато стартира сезонът на ураганите. Те потеглят от Западна Африка към пътя, по който корабите пресичат Атлантика, само че този в този момент се забавили със седмица и ветроходът минал сред капките, споделя капитанът, под чието вещо командване стигнал наред до новия притежател.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР