Бариерите за достъп до здравни грижи се увеличават в повече

...
Бариерите за достъп до здравни грижи се увеличават в повече
Коментари Харесай

Плащаме все по-скъпо за здравето си

Бариерите за достъп до здравни грижи се усилват допълнително от две трети от развитите страни в Европейски Съюз, а в България доплащането за лекувания и проучвания е повече от междинния % за съюза. Тоа сочат данните на Евростат за интервала от 2009 година насам, представени от доктор Скендер Сила, началник на офиса на Световната здравна организация в България. Той взе участие в а конференция във връзка Световния ден на здравето - 7-ми април.

У нас, както стана ясно, доплащането от страна на семействата е по-високо от междинното за Европейски Съюз и е в размер на 44,2%. " Нови разбори демонстрират, че семействата в най-бедната една пета от популацията най-вероятно биха изпитали по този начин наречените пагубни усложнения, най-много по причина неофициалните заплащания за медикаменти, които би трябвало да вършат. Тази една пета евентуално ще пропусне или ще отсрочи здравни грижи заради финансови усложнения ", съобщи доктор Сила.

Тревога будят равнищата на тютюнопушене - с към 30% повече от междинното за Европейския район на СЗО. Притеснителен е и разпространяващият се все по-висок % на хора с наднормено тегло (55%) и хора със затлъстяванe (21%). Те обаче остават сравними със междинните стойности за Европейски Съюз. По данни на СЗО равнищата на банкет на алкохол у нас също са по-високи от междинните за района.

" Едно от главните терзания е високият % неофициални разноски на семействата за опазване на здравето - по-високи от междинното ", уточни доктор Сила. Въпреки това по думите му през последното десетилетие България означи прогрес що се отнася до общия здравен статус на популацията.

Основните провокации, които остават, са незаразните заболявания - рак и заболявания на кръвообращението, на второ място, високият % население, което пуши и използва алкохол, на трето място - необятното разпространяване на затлъстяването и не на последно място - високият дял на разноските на семействата за неофициални заплащания за здраве.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР