Бариерите пред пълноправното ни членство в Шенгенското пространство засилват антиевропейските

...
Бариерите пред пълноправното ни членство в Шенгенското пространство засилват антиевропейските
Коментари Харесай

Емил Радев: Бариерите пред членството ни в Шенген засилват антиевропейските настроения в България

Бариерите пред пълноправното ни участие в Шенгенското пространство ускоряват антиевропейските настроения в България и Румъния. За това предизвести евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев на съвещание на Комисията по петиции в Европейския парламент, на което през днешния ден бяха прегледани две български петиции по отношение на правото на страната ни да се причисли към Шенген.

В изявлението си Емил Радев прикани разсъдъкът да надделее, с цел да се постави завършек на политическото двуличие, което държи вратите на Шенгенското пространство затворени за България и Румъния и към този момент 12 години жителите на двете страни – близо 26 млн. души, са подложени на несправедливи и унизителни двойни стандарти. Българският евродепутат посочи негативните последствия за бизнеса, като напомни, че от граничните инспекции страдат цели браншове. „ Заради времето, което лишава чакането на българо-румънската граница, да вземем за пример превозвачите ни губят 150 млн. евро годишно ”, означи Радев. Той обърна особено внимание и на вредите, които се нанасят на околната среда. „ Присъединяването ни към Шенген на процедура ще значи по-малко опашки по границите, по-бързо напредване на хора и артикули, което от своя страна ще докара и до понижаване на разноските и в последна сметка до по-висока успеваемост за браншове като превоз, логистика, туризъм ”, регистрира евродепутатът и от името на ЕНП настоя двете български петиции, импортирани от Нено Димов и Ивайло Дерменджиев, да останат отворени. За това се оповестиха и български евродепутати от другите политически фамилии в Европейския парламент.

Силна позиция в поддръжка на приемането ни в Шенген до края на годината беше изразена по-рано и при извършеното в съдействие с Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Екологичен потенциал обществено чуване на представители на Европейска комисия и специалисти по отношение на постъпили тъжби, свързани с контрола по вътрешните шенгенски граници.

В рамките на дебатите Емил Радев изрази позицията, че в случай че има пропуски в сигурността на Шенген, то решението не трябва да се търси в стягане и усложняване на вътрешнограничните инспекции, а в споделената отговорност при ръководството на външните граници. „ За тази цел Европейски Съюз има потребност от България и Румъния в Шенген и то неотложно – още преди да се появи идната огромна мигрантска рецесия ”, счита евродепутатът.

Той бе безапелационен, че с цел да бъде несъмнено и проспериращо място, Европейски Съюз не трябва да издига бариери пред личните си жители и бизнес. „ Изпълняваме всички критерии за участие в Шенгенското пространство. Доказват го редица инспекции на място, изследвания, отчети. Това го знаем ние в Екологичен потенциал, знае го Комисията, добре го знае и Съветът, въпреки някои страни членки да употребяват вътрешнополитически аргументи, с цел да блокират нашето присъединение ”, съобщи още Емил Радев.

Той взе присъединяване и в разискването на петиции по отношение на повторното въвеждане на надзор по вътрешните граници, от което страдат жители на няколко страни членки. По думите на евродепутата то би трябвало да се ползва като последна мярка, в изключителни обстановки и при ценене на правилото на пропорция. „ За страдание, позоваването на опасения, свързани с миграция или тероризъм, а след това и с пандемията от COVID-19, разреши до момента на някои страни членки да запазят граничния си надзор през последните 8 години на процедура непрестанен, макар че не може да надвишава оптималната дълготрайност от 6 месеца ”, означи Радев. Според него това следващо неуважение на разпоредбите също поражда разделяне и дискриминация, по тази причина изрази вяра, че Екологичен потенциал час по-скоро ще одобри изменението на Кодекса на шенгенските граници.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР