Бариерата, на която искат 8 лева такса, за да стигнеш

...
Бариерата, на която искат 8 лева такса, за да стигнеш
Коментари Харесай

Скандално! Банев още прибира по 8 лв. за плажа в Русалка

Бариерата, на която желаят 8 лв. такса, с цел да стигнеш до плажа на Русалка, към момента стои, заяви TrafficNews. 

Въпреки многочислените сигнали на жители, на които се нарушава конституционното право да стигнат до пясъчната линия и морето - изключителна държавна собстреност, както и разпоредените инспекции от разнообразни институции, хората на задържания олигарх Николай Банев не престават да събират пари. Бизнесменът приватизира комплекса " Русалка " преди доста години, само че събира пари за цялата линия. 

Бариерата е сложена на паркинга, през който минава пътят за дивия плаж вляво, на който няма нито спасители, нито чадъри. Но всеки, който желае да стигне до скалите и да се изкъпе в морето, би трябвало да заплати 8 лв.. В съпоставяне с предходната година таксата даже е увеличена с 2 лв..

Още по-скъпо излиза влизането в комплекса „ Русалка ” с бунгалата вдясно, който преди доста години бе приватизиран от предприемача Банев. За да влезеш там и да стигнеш до плажа, преди години се искаше да платиш престоя си за ден, който варираше сред 40 и 50 лв.. Обяснението бе, че гостите в комплекса употребяват ол инклузив и външните хора също би трябвало да го платят, тъй като на всички места имали опция да ядат и да пият. И до ден сегашен тези условия си важат.

От години хората стачкуват против тази преграда, само че нищо не се трансформира. Хората на бариерата изясняват, че таксата е единствено за колите, които стопират на паркинга. А който не желае да заплаща, да върви пешком. Но който е ходил на „ Русалка ” знае, че с цел да стигнеш до плажовете, би трябвало да вървиш над 4 км от най-близкото село Свети Никола, до което публичният превоз също не е от най-редовните. Или да ползваш велосипед. Но най-удобно е с автомобил, изключително в случай че пътува цялото семейство. 

 От началото на лятото също имаше сигнали за желаната такса. На 5 юли от министерството на туризма съобщиха, че по предписание на министър Николина Ангелкова ще бъде сезирана прокуратурата поради ограничението на достъпа към плажовете на „ Русалка ” с платена преграда. Компетентните органи трябваше да ревизират дали са правомерни загражденията и кой ги е сложил.

От министерството на туризма са изпратили и писмо до кмета на община Каварна Нина Ставрева, на чиято територия се намират плажовете. С него изискват да се обезпечи безвъзмезден достъп до плажовете на „ Русалка ”. Ставрева изясни пред Нова тв, че разрешението за слагане на контролния пункт и на бариерата е от 2012 година, когато кмет беше Цонко Цонев и срокът му към този момент е изминал. Кметицата твърди, че заплащането на такса за прекосяване през преграда в частен парцел не е в компетенциите на общината. „ Трябва да се подхващат дейности от страна на страната и на Областната администрация ”, разяснява Ставрева.

" Този паркинг е горски фонд. Не е легализиран. Няма метод, по който той да бъде легализиран. Закупени са единствено постройките върху терена. Хотелът е противозаконен. Той не би трябвало да работи ", обясни  някогашният кмет на Каварна Цонко Цонев. И добави, че сега за терена се водят каузи.

Министерството на туризма е уведомило и регионалният шеф на Добрич Кирил Кирилов, който носи отговорност за неохраняемите пясъчни линии, съгласно Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

Но макар всички сигнали, които от години се подават към разнообразни институции, бариерата към плажовете на „ Русалка ” си стои. А от летния сезон остава още малко. 

Николай и Евгения Баневи са в следствения арест от 8 месеца. Те са упрекнати за управление и присъединяване в проведена незаконна група, длъжностно заграбване на пари и движимости, недеклариране и неплащане на данъчни отговорности, пране на пари в изключително огромни размери и държане на огнестрелни оръжия и муниции. Според прокуратурата, от 2005 година до задържането им в Ница, Баневи са източили четири предприятия, укрили десетки милиони налози и изпрали повече от 1 милиарда лева

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР