Бари. В 10:13 часá (11:13 у нас) тази сутрин в

...
Бари. В 10:13 часá (11:13 у нас) тази сутрин в
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ: На 50 километра от Бари, Италия, е регистрирано усетено земетресение

Бари. В 10:13 часá (11:13 у нас) тази заран в региона Барлета-Андриа-Трани на югоизточна Италия е усетено земетресение с оптималната активност от V степен (масово чувство, рухване на леки и незакрепени предмети). Земетресението е с магнитуд 3.9-4.0. Епицентърът е в източната част от територията на Италия, доста покрай адриатическия бряг. Относно дълбочината на сеизмичния източник налице е противоречие в оценките на Националния институт по геофизика и вулканология (Рим) и Евро-Средиземноморския сеизмологичен център – 35 км и 10 км, надлежно. Римският център употребява 182 вълнови встъпления, Европейският център – 79. Националното решение се основава на по-добро обграждане от регистрации спрямо решението в Европейския център – азимутален дефицит на информация от 52о против 79о. И най-важното – близко разположение на регистрационните пунктове и положително познаване качествата на земната среда, през която се популяризират сеизмичните сигнали, дават преимущество за достоверността на дълбочинната оценка, препоръчана от италианския институт. Териториалното систематизиране на силата на влияние от земетресението (илюстрация на полето на сеизмичната активност, готова в италианския институт, въз основа на 821 сведения от 224 общини) удостоверява хипотезата за релативно по-голяма дълбочина. И ето – оптимални разтърсвания от V степен са засвидетелствани не в региона на епицентъра, а на 20 и повече километра от него; полето с тази активност е “накъсано ”.
Италианският институт разполага с доста добре документирана и проучена информация за земетръсното минало на територията. Недалеч, сред Трани и Бишелие на по-малко от 20 км в югоизточна посока от днешния трус, се е случвало земетресение с изчислителна магнитудна оценка 5.7 през 1560 година. Само на единици километри южно от днешното събитие, сред Барлета и Андриа, е локализиран епицентърът на земетресение с магнитуд 4.9 от 1689 година.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР