Барбара Айзъкс е водещ образователен специалист в световен мащаб и

...
Барбара Айзъкс е водещ образователен специалист в световен мащаб и
Коментари Харесай

Образованието трябва да подготвя децата за живота, а не само за кариера

Барбара Айзъкс е водещ учебен експерт в международен мащаб и е добре осведомена с българската просветителна система. Последно тя взе участие в семинар проведен от СУ св. Климент Охридски през октомври.

© Надежда Чипева Барбара Айзъкс е основен секретар по обучение за Montessori St. Nicholas Charity в Лондон. Организацията е най-голямата в Европа, която приготвя " Монтесори " учители, в това число отдалечено. Съвместно с Министерството на образованието във Англия Барбара Айзъкс взе участие в създаването на стандарти, които са залегнали в държавната просветителна рамка за предучилищна възраст. Тя е формален представител на 676 " Монтесори " образователни заведения и 4750 учители. Като представител на фондация Montessori St. Nicholas – Англия, от 10 години насам Барбара взе участие в начинания за качествено внедряване на метода " Монтесори " в голям брой начални учебни заведения и детски градини, които са част от държавната просветителна система във Англия и по света.Тя беше специфичен посетител на интернационалния конгрес " Креативно обучение - педагогичен практики, въодушевени от концепциите на сър Кен Робисън и доктор Мария Монтесори " по покана на Факултета по науки за образованието и изкуствата (ФНОИ) към СУ " Климент Охридски " и Монтесори общността на Casa dei Bambini.Форумът събра откриватели и практици от Полша, Англия, Австрия, Германия, Норвегия и България за да обсъдят кое е образованието на бъдещето и кои са най-важните стъпки то да бъде реализирано още от най-ранно детско развиване.
Kаква е вашата лична формулировка за положително образование в Монтесори и каква е разликата спрямо по-традиционното обучение? Какви са изгодите и евентуалните опасности?

Образованието в Монтесори се концентрира върху развиването на капацитета на всяко едно дете - тъй като всяко дете има неповторима заложба, с която ще способства за обществото, в случай че тази заложба бъде подхранвана, с цел да процъфтява и да се развива. Насърчаваме децата да поемат отговорност за образованието си в среда с необятно обилие от действия, предопределени да посрещнат потребностите на децата за тяхното качествено развиване. В тази среда те са групирани съгласно стадиите на развиване, да вземем за пример сред 3-6 / 6-9 / 9-12 години, а освен в една възрастова група. Тази организация основава необятни благоприятни условия за образование през другите възрастови групи и децата в действителност могат да се учат едни от други. И от учителя, който следи и следи техния прогрес и подсигурява, че в обкръжаващата ги среда има всички образователни средства за поддържане на ползите и потребностите на всяко дете. Ролята на учителя е да бъде фасилитатор и ментор на децата, а не на оня, който им дава познания и по-късно ги изпитва върху това, което те запомнят и научават.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Подходът Монтесори премисля салдото в класната стая; децата се учат да ръководят личния си развой на учене и им се дават доста благоприятни условия да се образоват посредством изследване, интензивно присъединяване и сериозно мислене, както и за решение на проблеми. Творческият им метод към ученето се прави оценка и предизвиква. Това са качествата, от които обществото ще се нуждае в бъдеще - с бързото развиване на цифровите технологии не можем да определим от какво ще се нуждае обществото ни след 20 години.

Но това, което знаем, е, че ще имаме потребност от хора, които са креативен в метода си към работата и гъвкави във връзка с метода, по който дават своя принос към обществото. Хора, които са отлични комуникатори и са в положение да позволяват и договарят по проблемите по положителен градивен метод. Хора, които са гъвкави, които могат да поемат риск и да са устойчиви в напъните си. Това са качествата, които насърчаваме в класните стаи на Монтесори.
Съществуващят риск е, че страните не одобряват действителните преимущества, които Монтесори предлага за образованието в света на XXI век - децата, които посещават Монтесори училищага, са сътрудници на смяната и това е прието от авторитетните хора през днешния ден. Ето за какво Джеф Безос, притежател на Amazon, е учредил фонд 2 милиарда $ за създаване на учебни заведения Монтесори в необлагодетелстваните региони на Съединените щати.

Как нормално децата, които са били част от системата Монтесори, се съпоставят със своите връстници?

Те се отнасят към ученето с позитивна настройка, употребяват го, с цел да поемат самодейност и да се оправят със задачата си; те могат да се съсредоточат и да концентрират върху задачата, до момента в който я изпълнят, постоянно поставят оптимално усърдие във всичко, което вършат. Те изпитват почитание един към различен и към околната среда. Те се грижат за планетата и ценят разнообразието. Те са дейни членове на своите класове.

Родителите и учителите споделят, че могат да видят разликата сред децата, които са били част от образованието в Монтесори, заради целенасочения им метод към ученето и живота като цяло.
Децата, които са посещавали учебни заведения Монтесори, са общителни и възпитани, имат умения за връзка, благодарение на които да разрешат конфликтни обстановки по позитивен метод.

В наши дни и съвсем всяко нещо би трябвало да бъде количествено дефиниратно. Вие сте учебен специалист и практик, както сте наричате, а не академична персона, само че можете ли да дадете доказателства, че образованието в Монтесори основава основата децата да получават по-високи приходи, когато пораснат и се влеят в работната мощ или да бъдат по-успешни от своите връстници с по-традиционно обучение?

Аз безусловно разбирам, че всички родители и обществото като цяло желаят да оценят икономическите достижения на своите деца и ще желаят да бъдат сполучливи в определената от тях кариера. Но днешното общество ни показва нови провокации. Психичното здраве на младежите се трансформира в същински проблем в Обединеното кралство и Съединени американски щати, както и огромният проблем със затлъстяването. Обучението би трябвало да се концентрира освен върху познавателните качества на нашите деца, само че и върху тяхното богатство и самочувствие, по тази причина се нуждаем от обучение, което обгръща и трите области на ученето - когнитивно, афективно и психомоторно - с цел да приготвя децата за живота, а освен за определената кариера. Това е по този начин, тъй като концепцията, че учим единствено с цел да имаме работа за цялостен живот, се трансформира в мита на ХХ век. Повечето от децата, които се образоват през днешния ден, ще имат две или три кариери, в случай че не и повече през целия си живот и затова образованието би трябвало да се концентрира върху ученето през целия живот. Тяхното отношение към ученето ще бъде доста по-важно от наличието на това, което научават.

Един от рисковете, които нормално са свързани с образованието в Монтесори, е, че предизвиква проблеми на децата, когато би трябвало да се приспособяват към среди, които са отвън особено създадените Монтесори класни стаи. Забелязали ли сте такива случаи и какъв е вашият отговор на такива опасения?

Нямам такива наблюдения и опит. Около 80%, в случай че не и повече от децата, посещаващи класните стаи на Монтесори в Обединеното кралство, се приобщават с лекост към обичайното обучение. И техните преподаватели правят оценка високо уменията им за самостоятелност, логическо мислене и разрешаване на проблеми, общителните им обноски и позитивния им и жизнеспособен метод към ученето. Тези деца имат капацитета да бъдат същински водачи на утрешния ден, само че главното обучение би трябвало да продължи да предизвиква тези настройки, вместо да ги пренебрегва.

Ако образованието в Монтесори е по-добро за ранното развиване на децата, за какво до момента не е станало преобладаващият способ, употребен в целия свят?

Тъй като, въпреки и на 100 години, методът Монтесори към момента е предизвикателство за обществото и политиците в насърчаването на полезности като независимост с отговорност, която води до саморегулиранe, почитание и доверие към личността, към другите хора и за околната среда, които предизвикват филантропичния, а не тоталитарния метод към нашето битие, поощряване на творчеството, което е в основата на всички нововъведения.

Трябва да мислим за креативната стойност на човечеството, вместо да се фокусираме само върху икономическите полезности.

Дали е ефикасна тактика за страни като България да се съсредоточат на първо място върху метода Монтесори в своята система на държавно учебно заведение, с цел да настигнат напредналата част от света ?

Да, безусловно, държавните начални учебни заведения, които са прегърнали метода Монтесори, където децата имат известна независимост да се учат от необятен набор от действия и да развиват физически умения и подходи за разрешаване на проблеми, като се учат дружно с другари и в къс урок от своя преподавател, са постигнали положителни оценки в края на годината и доста позитивно и радостно отношение към това, че вървят на учебно заведение. Нещо повече, учителите приказват за опциите да опознаят по-добре децата, като употребяват метода Монтесори, тъй като по този начин могат да възнамеряват и преценят своето преподаване по-прецизно. Те също по този начин приказват въодушевено за работата си с деца, заради което тяхната задоволеност от работата е доста по-голяма и води до по-голямо задържане на учителите в техните постове.

Какво нормално следят децата и техните родители, когато станат част от образованието на Монтесори?
При визити в образователната среда в Монтесори родителите и децата са очевидци на спокойни, добре проведени класни стаи, където децата се движат свободно и целеустремено сортират дилемите и заниманията си, основават взаимоотношения и се учат дружно с другари и учители по време на самостоятелни или уроци в дребни групи; има богати благоприятни условия за учене както навън, по този начин и в класната стая, грижите за растенията и животните са част от всекидневието и на децата се дават благоприятни условия да практикуват умения за самостоятелност като независимо обуване на обувки, подготвяне на обяд или помагане на по-малките деца с техните задания по математика или учене да четат; тук децата почитат разнообразието, което предлага животът на нашата планета.

Вие издвате за следващ път в България - какви са вашите наблюдения във връзка с просветителната среда тук?
Моите наблюдения са, че учителите са добре образовани и в действителност желаят да проучат нови способи за работа с децата. Също по този начин съм осведомен, че политиците, държавните чиновници и университетските среди са наясно, че има благоприятни условия да научат повече за по-ефективния метод за създаване на образователни проекти за повишение на блъгосъстоянието в страната ви и не се опасяват от предизвикването, което новото мислене за образованието ще донесе. Успехите на образованието по Монтесори, което се организира в България, са обещаващи и бих насърчил всички страни да се ангажират с постигнатия до момента прогрес - това предизвикателство ще изисква смяна в отношението от страна на учителя към образованието, водено от деца, в добре проведена и разнообразна обучителна среда, готова от учители, които имат вяра в естественото любознание и предпочитание на децата да се учат и които се ангажират да провеждат своята класна стая по метод, който ще улесни това. Учителите също би трябвало да получат доверие и поддръжка, с цел да вкарат тази гражданска война в ученето. Да чуете техните разкази и историите на децата, учащи се в средата на Монтесори, е най-хубавото доказателство (налично в момента) за това, което Монтесори би трябвало да предложи на бъдещите генерации в България.

Очевидно е, че просветителната система постоянно е комплицирана, огромна и сложна за реформиране. Но има ли избрани политики, които, в случай че бъдат приложени, биха могли да имат бърз резултат върху подобряването на качеството на образованието?
Научихме във Англия, че просветителната политика, обвързвана с четирите години мандат, за които партията е определена да ръководи, не работи. Образованието и опазването на здравето на всяка една страна би трябвало да се основават на набор от полезности и правила, споделени от всички партии, за които всички те имат дълготраен ангажимент. Водим акция за политика на кръстосано обучение - образованието на децата съставлява бъдещето на която и да е страна - просветителната политика не трябвало да се трансформира в пешка за всеки избирателен манифест.

Моят съвет би бил:

• Бързите решения не работят.
• Не прилагайте политика " от горната страна надолу " - работете с образователната общественост - деца, родители, учители, учени, държавни чиновници и политици, с цел да се обезпечи съдействие - това ще изисква почитание един към различен, положителни умения за слушане и време за реализиране на единодушие по главните правила и полезности за разработване на проект за дълготрайно образование, който би трябвало да стартира още от най-ранна - яслена - детска възраст.
• Стабилна и здрава основа за образование, получена преди навършване на наложителната учебна възраст, обезпечаване на мощна платформа, от която да се построи жизнеспособна просветителна система, подобаваща за ХХI век.
• Учете от страни като Финландия и изграждайте вашите просветителни политики по научни доказателства
• Гарантиране на съществуването на запаси за промяната в образованието освен във връзка с оборудването, само че на първо място в продължаващото образование на учителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР