Барак Обама, първият чернокож президент на САЩ, отдаде вчера почит

...
Барак Обама, първият чернокож президент на САЩ, отдаде вчера почит
Коментари Харесай

Хиляди станаха на крака и аплодираха реч на Обама

Барак Обама , първият негър президент на Съединени американски щати, отдаде през вчерашния ден респект към делото на починалия Нелсън Мандела на гала по случай 100-годишнината от рождението на първия негър президент на ЮАР, която се пада през днешния ден, предадоха международните организации.
READ: Former President Barack Obama's full speech about the " politics of fear and resentment "
— CNN Politics (@CNNPolitics)
В тирада пред хиляди хора, събрали се на стадион за крикет в Йоханесбург , Обама сподели, че повече от четвърт век, откакто Мадиба - прозвището на Мандела - излиза от пандиза, се постанова още веднъж да се декларира, че " хората от всички раси, дами и мъже, са идентични ". " На стогодишнината на Мадиба в този момент ние стоим на кръстопът. Това е един миг от времето, в който две разнообразни визии за бъдещето на човечеството се съревновават за това кои сме и какви би трябвало да бъдем " , сподели той.

Former American President Barack Obama addressing the 16th Nelson Mandela Annual Lecture at the Wanderers Stadium in Illovo, Johannesburg earlier today.
— South African Government (@GovernmentZA)
По думите на някогашния президент на Съединени американски щати живеем в " странни и несигурни времена " и всеки ден в новините има нови и нови " главозамайващи и обезпокоителни заглавия ".

Без да загатва поименно приемника си на поста в Белия дом , Обама насочи рецензии към " политиката на твърдата ръка " и съобщи, че политиците, които водят " политика на боязън, отвращение и ограничавания " , работят " с обсег, невъобразим единствено допреди няколко години ". Той означи, че не е човек, който бие паника, а просто оповестява обстоятелствата и предизвести, че отричането на обстоятелствата може да подкопае демокрацията.
 
. warns that 'strongman politics' are on the rise: " Those in power seek to undermine every institution or norm that gives democracy meaning. "
— FOX Business (@FoxBusiness)
Обама подсети на присъстващите, че светът е прекосявал през още по-мрачни интервали и че " в случай че хората могат да се научат да ненавиждат, те могат да бъда приучени да обичат ". Речта му беше изпратена с аплодисменти и ставане на крайници от присъстващите.-->

Агенциите разясняват, че констатациите на Обама за " странните и несигурни времена " се отнасят за дейностите на сегашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Асошиейтед прес цитира професора по интернационалните връзки от йоханесбургския университет " Витватерсранд " Джон Стремло, съгласно който " Обама, застанал на трибуната да отдаде респект на Нелсън Мандела, насочи сладкодумен упрек към Тръмп ".

 
President Barack Obama delivers the annual the silence in the stadium is deafening. He touches on issues of inequality and that of women being marginalised.
— BlackBallPen (@dinanodamano)
Франс прес се стопира върху различен акцент от речта на Обама . В нея той отдава респект на международните първенци по футбол и напомня, че не всички членове на френския народен тим са от земята на галите. " Хората съзират себе си един в различен. Те споделят очаквания и общи фантазии. Това е една истина, която е несъвместима с всякаква форма на дискриминация , основаваща се на расата, вяра или на пола ", посочи Обама.

We briefly hear from President Cyril Ramaphosa before Barack Obama speaks at Wanderers Stadium for the 16th Nelson Mandela Annual Lecture.
— Michael Cost (@MickyCost)
" И това е дна истина, която дава плодове по един удобен метод, тъй като разрешава на едно общество да се възползва от енергият а и от качествата на всички тези хора. Погледнете националния тим по футбол на Франция , който завоюва преди малко международната купа. Тези момчета не наподобяват всичките, съгласно мен, на гали ", сподели Обама с усмивка. После той добави " Те са французи, те са французи! ".

От 23-те членове на френския тим, 14 са с генезис от африканския континент - Мали, Гвинея, Сенегал, Ангола, Алжир, Мароко, а двама даже са родени там - Самюел Умтити в Яунде и Стив Манданда в Киншаса, напомня Франс прес.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР