Банята в Овча купел - руината, която се храни с

...
Банята в Овча купел - руината, която се храни с
Коментари Харесай

Банята в Овча купел - руината, която се храни с жива вода

Банята в Овча купел - руината, която се храни с жива вода. Това е тъжната реалност към този миг. Призрачна, страховита, рушаща се. И по този начин от години. Историята изчезва тухла по тухла. Уникалната баня, сгушена сред дърветата, покрай стадион " Славия ", е от тези здания, които би трябвало да са лицето на града ни. А в този момент се рони като овехтяла мазилка.

Същата е ориста и на банята в Горна Баня - друга тъжна картина.

Банята в Овча купел не е просто красива постройка. Тя има история, която прескача оттатък столичния квартал, оттатък даже и България. Защото през предишния век тя е била народен балнеоложки център. И освен. Тя е била място, където са идвали хора от чужбина, тъй като водата, която бликала там (и към момента блика!), е неповторимо лечебна.

Хората в парка пред банята описват историята на лековитата вода, която се предава от уста на уста измежду локалните. Тя бликнала след едно земетресение при започване на предишния век. Струята й първо била над 50 метра, а след това спаднала до 10.

В началото никой не знаел за лековитите й свойства, там стопаните водели животните си на водопой. Случило се обаче заболели животни да се излекуват и истината излязла нескрито.

Банята е издигната през 1933 година, а от към 20 години е затворена и се разрушава. Не единствено архитектурата й извън приказва за нейното величие. От счупените и потънали в паяжини прозорци се виждат останки от славното минало - огромни басейни и просторни салони.

През предходната година се поде акция за възобновяване на постройката. Тя е монумент на културата и ще бъде възобновена в достоверния си тип. За задачата ще бъдат употребявани истинските скици на арх. Георги Овчаров. По проект на първия етаж ще бъдат възобновени басейните с минерална вода, до които достъп ще имат жители и учени. Хората на науката ще учат свойствата ѝ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР