Банско. Завършиха дейностите по преустройство и подобряване на енергийната ефективност

...
Банско. Завършиха дейностите по преустройство и подобряване на енергийната ефективност
Коментари Харесай

Благоевград: Читалищата в Банско и Добринище са преустроени и са с подобрена енергийната ефективност

Банско. Завършиха дейностите по преустрояване и възстановяване на енергийната успеваемост на читалищата в Банско и Добринище. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско. Двата плана бяха утвърдени за финансиране по едно и също време от Националния поверителен еко фонд. Проектът за „ Преустройство и възстановяване на енергийната успеваемост на читалище „ Никола Вапцаров – 1894 ” – гр. Банско ” е на обща стойност 184 139,80 лева, като съфинансирането от страна на Община Банско е в размер на 15%. Изпълнявайки заложените действия, бе усъвършенствано положението на сградния фонд на читалището. Бяха сменени част от осветителните тела и електрически съоръжения. Радиаторите са сменени с вентилаторни конвектори, включително в залата за танци – първо и второ равнище, а кинокабинката към този момент ще се отоплява с алуминиев нагревател. Допълнително бе изпълнена изолираност на външните стени и покрива, и сменена останалата неподменена дограма.
Извършените действия, свързани с възстановяване на енергийната успеваемост на Народно читалище „ Димитър Благоев 1925 ” – град Добринище ” са в размер на 128 905,91 лева, като още веднъж каузи на община Банско във финансирането е 15%. Покривът на читалището към този момент има сложена топлоизолация, сменена е дограмата, усъвършенствана е електрическата апаратура. Дългогодишният проблем на постройката, обвързван със скъпото и неефективно отопление на пространствата, откри своето решение, като бе построен топлопроповод към близкото образователно заведение, откъдето читалището ще черпи топлота зимно време. Монтираната нова отоплителна апаратура ще разреши провеждането на постоянни събития и по-активна читалищна активност в студените месеци от годината. Голяма част от осветителните тела и тук са сменени със светодиодно LED осветяване.
„ Създаването на съвременна среда за даване на културни, просветителни и обществени услуги бе водещото в тези два плана. Направените интервенции ще обезпечат условия за нашарване на портфолиото от действия на читалищата и опазване статута им на водещи културни средища. Изграденият топлопровод, който свързва отоплителната апаратура в читалището с тази на учебното заведение в града, ще обслужва също постройката на кметството, което до момента се отопляваше нерентабилно. Така затваряме кръга, като ще реализираме понижаване на разхода за отопление в още две общински здания и ще запълним инсталираните мощности на отоплителната система на образователното заведение ”, сподели кметът Георги Икономов завършването на плановете.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР