Банско. В Информационния център в Банско беше обсъден филмът Подвигът

...
Банско. В Информационния център в Банско беше обсъден филмът Подвигът
Коментари Харесай

В Информационния център в Банско беше обсъден филмът Подвигът и другите обикновени неща

Банско. В Информационния център в Банско беше разискван филмът " Подвигът и другите елементарни неща ". Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско . Трима наши съвременници - Валери Яков, проф. Михаил Неделчев и Георги Икономов подхващат едно пътешестване обратно във времето, с цел да ни опишат за най-невероятния исторически факт в нашата история - завладяването на Кавала от войводите Михаил Чаков, Пейо Яворов, Христо Чернопеев и Йонко Вапцаров. На 27 октомври 1912 година 50 000-ят пристанищен град на Егейско море е овладян с ловкост, без нито един изстрел от тях.
За това споделя филмът " Подвигът и другите елементарни неща ", чието разискване се състоя в Посетителски-информационен център в Банско, в навечерието на празника на града.
Авторът на кино лентата е Валери Яков – началник на Телевизионния център в Благоевград, а сценарист е Красимир Кушев.
По думите на проф. Неделчев това в действителност е филм, който споделя за актуалните аспекти на тези събития - " Как през днешния ден, ние трима съвременници, изминавайки пътя на четиримата войводи и на техните чети, мислим за тези събития. С какво те са настоящи за всички нас, какви са посланията им. "
За персоналните си прекарвания по време на снимането на филмовата лента, за оня позив на родовата памет, който се вплита в историческия, описаха пред публиката участниците във кино лентата. За подвига като нещо неизмеримо, изработен от елементарни хора, за днешните му измерения, както и за най-невероятната военна интервенция на четиримата войводи, стана дума по време на разискването. Започнал от Банско, траял през Гоце Делчев и Кавала, с цел да стигне до лобното място на безсмъртния Делчев челник - село Баница, филмовият роман, в действителност е едно човешко съпреживяване на тези героични събития, осъществени от безсмъртните, които наричали себе си непретенциозно - служащи на делото. На сцената в Посетителски-информационен център след премиерата на кино лентата в Банско създателят Валери Яков, сценаристът Красимир Кушев и основните герои - професор Михаил Неделчев и Георги Икономов, споделиха че по време на фотосите, сред тях се е зародило същинско другарство и не могат да си показват крайния артикул в различен състав. Горди да извървят пътя на Яворов, те одобряват общия си филм за собствен звезден момент. На въпрос от публиката в кого от четиримата войводи се припознават основателите на лентата в наши дни, Георги Икономов уточни Христо Чернопеев. " Подвигът и другите елементарни неща " развълнува всички в залата и бе незаменима част от събитията в чест на празника на Банско.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР