Банско. В днешния ден, когато православните християни празнуват Никулден, жителите

...
Банско. В днешния ден, когато православните християни празнуват Никулден, жителите
Коментари Харесай

Чин на обновление беше отслужен в църквата „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“ в село Обидим в община Банско

Банско. В днешния ден, когато православните християни честват Никулден, жителите на община Банско имат мотив за още по-голяма наслада - още веднъж отваря вратите си един от най-старите храмове в Пиринско - църквата " Свети Николай Мирликийски Чудотворец " в с.Обидим. Това оповестиха от пресцентъра на Общината.

С тържествена работа чин на обновяване, Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим освети храма.

Малкото планинско село Обидим е известно като селото с 13-те храма - църкви, параклиси и манастир. Само това е задоволително да покаже какъв дух, религия и достолепие са имали обидимци.

Историята на с.Обидим е неразривно обвързвана с църквата " Св.Николай ". Храмът, ситуиран в центъра на селото, е издигнат в 1842 година и осветлен на следната 1843 година. Сградата е дълга 23 м, необятна 13 м и висока 8 м, а стените са дебели 1 м.
Възрожденската черква е изгорена дружно с цялото село в бурната 1903 година, при потушаването на Илинденско - Преображенското въстание.

Почти цялото село бяга към границата на свободна България., само че единствено три години по-късно обидимци възвръщат и надграждат храма. " Черковно-училищната община е бедна. Черквата и учебното заведение също са оскъдно подредени. Църквата е „ Св. Никола “ и тя се възражда с поддръжката на възвръщащите се бежанци ", написа Иларион Неврокопски. Въпреки немотията, хората от селото събират средства и през 1909 година на място отливат камбаната на храма, тежаща 153 кг.

Селото претърпява още едно опожаряване - по време на Балканската война в 1912 година И отново хората бягат към България, и отново се завръщат след отдръпването на турските войски от Пиринския край, и отново строят храм - този път църквата " Св.Пантелеймон ".
През съзиждане и пожарища, през съсипия и обновяване, през всички превратности на историята, църквата " Свети Николай Мирликийски Чудотворец " в никакъв случай не е затваряла порти през 176-годишното си битие.

Сега, родолюбиви банскалии и поданици на с.Обидим сплотиха напъните си, с цел да обновят храма в селото. С благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, вярващите към този момент ще се черкуват в изцяло ремонтираната черква.
Ръководството на Община Банско и общинските съветници засвидетелстваха с наличието си на литургията респект към настойника на храма - Свети Николай Чудотворец.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР