Банско става център на екстремното ски и сноуборд кино! Очаквайте

...
Банско става център на екстремното ски и сноуборд кино! Очаквайте
Коментари Харесай

Банско става център на екстремното ски и сноуборд кино

Банско става център на рисковото ски и сноуборд кино! Очаквайте обичайна Кинопанорама „ SNOW CINEMA – филми за ски и сноуборд “. На 21, 22 и 23 февруари от 19:00ч. в киносалона на Посетителския информативен център в Банско ще бъдат прожектирани едни от най-хубавите филми за ски и сноуборд – олимпийски спускания, фрийрайд, скикайт, пресичане на Антарктика със ски и смразяващи линии.
Програмата включва 10 кино лентата от Канада, Ислания, Австрия, Япония, Италия, Швейцария и Германия. Продукциите са снимани на необикновено отдалечени места за ски и сноуборд от Южния полюс до Канада, втурване със ски в Хималаите, Исландия, Антарктида, Алпите и Япония. Акцент в програмата е кино лентата „ Руси – Коломбин – двубой за върха “. Това е историята на двама млади спортисти, които разделят всичко и се надпреварват в жанр ски алпийски дисцпилини по време на най-голямото ски събитие в света – олимпийските зимни игри в Сапоро през 1972г. Не пропускайте и австрийския филм „ Ничия земя – експедиция Антарктика “ на международния фрийрайдър Матиас Майер, който завоюва Награда на публиката на Банскофилмфест 2018г. Програмата включва както чисто рискови филми, представящи провокациите пред волята и духа, по този начин и тематики за планинарската просвета и значимостта на зимните спортове като метод на живот.
Колко са подготвени да рискуват рисковите фрийрайдъри? Имат ли граница опциите и рисковете, какъв брой коства пристрастеността към планината – това ще разберем от героите на филмите, международни имена в ските и сноуборда.
Традиционната кинопанорама Snow Cinema е емблематично събитие от зимния културен календар на Банско и района. Организатори са Община Банско и Сдружение: „ Международен фестивал на планинарския филм “. Заповядайте! Вход свободен!

ПРОГРАМА
21 февруари, четвъртък
19:00ч. – 20:00ч. – „ Руси – Коломбин – двубой за върха “, Швейцария, Пиере Морат, 59`
Това е историята на двама млади швейцарци, които разделят всичко и се надпреварват в каране на ски алпийски жанр на върха на света – олимпийските игри в Сапоро през 1972 година През погледа на Бернард Руси, ръководителят на швейцарската алпийска делегация и любимец на надпреварите, попада млад буен скиор. Роланд Коломбин, нагъл гений, се появява, с цел да провокира противника, с две години по-стар от него. Избран в последния миг, той печели сребърния орден единствено на шест десети зад Руси. Това е началото на едно съревнование, което ще очарова Швейцария и ще трае до 6-ти декември 1975 година, когато рухването на Роланд Коломбин във Вал д’Изер го принуждава да постави завършек на кариерата си. Швейцарската аудитория бързо се ентусиазира по това съревнование сред двамата рискови спортисти, родени в простотата на планината, които рискуват животите си всеки зимен уикенд по най-тежките ски писти на света. Руси, перфекционистът, точният скиор, финият механик и ангелското лице, а Коломбин, импулсивният, невероятният гений и дръзкият купонджия. Между 1972 година и 1975 година от Венген до Кицбюел през Гармиш и двамата скиори обменят победа след победа.
20:00ч. – 20:26ч. – „ Земя, завършена от дамите “, Франция, Австрия, Исландия, Ан-Флор Мрксер, 26`
„ Земя, завършена от жените” е вдъхновяващо изложение на пътешествието на две международни шампионки по сноуборд до Исландия. Ан-Флор Максер и Алин Бок пътуват с микробус и изследват страната през погледа на обичаните си спортове – каране на сноуборд и сърф. С разрастване на пътуването им, играта в планините, във вълните или под невероятните северни сияния, те показват на феновете исландските дами, които срещат по пътя си. Този филм дава поле за изява на дамите и излага един женски роман за полеви тренировки и предизвиква всички ни да бъдем част от основаването на логичен свят и да повдигнем полемиката по отношение на равенството сред половете.
20:26ч. – 20:36ч. – отмора
20:36ч. – 21:30ч. – „ Заслонът Шангку “, Канада, Бен Стефансон, Вера Неверкевич, Яна Керлайн, 53`
Занскар е отдалечено кралство в северозападните индийски Хималаи, където локалните са затрупани от сняг шест месеца годишно. Около 10 000 занскарци живеят в изолираната котловина. През зимата планинските проходи са блокирани, летният път за джипове е затворен и рейсовете стопират да се движат. Преди две десетилетия трима другари откриват учебно заведение по ски – с цел да разрешават пътешестване през зимата в долината, да подобрят качеството на живот и да насърчат младежите да останат в Занскар, като оказват помощ да се откри просвета на планинарски спортове. Филмът споделя историята на това другарство, учебното заведение по ски и развиването на карането на ски в региона. Но през това време се повдига и по-голям въпрос.

22 февруари, петък
19:00ч. – 20:16ч. – „ Ничия земя – експедиция Антарктика “, Австрия, Матиас Майер, Матиас „ Хауни “ Хаунхолдер 76`
Антарктида е най-студеният, най-сухият и най-ветровитият континент, само че също е и с най-висока междинна надморска височина. Досега единствено учени, полярни откриватели и планинари, изкачващи връх Винсън пътуваха до Антарктика. Поради рисковия мраз, с мразовит терен и пустинния климат, свободното каране на ски изглеждаше невероятно. Но двамата фрирайдъри и авантюристи, Матиас „ Хауни “ Хаунхолдер и Матиас Майер не се интересуват дали някой район е прекомерно далечен или прекомерно недопечен за каране на ски. Дори са привлечени от по този начин наречените тежки условия. Заедно с оператора Йоханес Айцетмюлер те се насочат на експедиция навътре в Антарктика, с цел да търсят красиви планини за каране на ски. Екипът от трима мъже, всеки теглещ шейна от 90кг, изминават разстояние от 150 км. пешком и с кайтове. Това, което откриват е повече от предстоящото. „ Светият граал “ на свободното каране. Гледайте кино лентата, с цел да се насладите на най-поразителния терен, на който в миналото хора са карали ски. Матиас Майер беше формален посетител на Банскофилмфест 2018.
Награда на публиката на Международния кинофестивал на планинарското кино – Банскофилмфест 2018
20:16ч. – 20:48ч. – „ Лед и палми “, Германия, Филип Бекър, 32` Велосипеди през Алпите и каране на ски в някои емблематични планини по пътя! Йохен Майсъл и Макс Кронек не са елементарни фрийрайдъри. Най-голямото им и най-необикновено ски пътешестване стартира в този момент. Само за пет седмици двамата другари пътуват от родината си Германия през Западните Алпи до Средиземно море с колела и прекосяват най-красивите планини по пътя. Те освен търсят девствени недокоснати скатове, които ги провокират като скиори, само че и би трябвало да покриват цялото разстояние без силата на мотор – ските им или са закрепени на велосипедите или върху раницата. Двамата са пътуват по света на доста планински завършения, само че през последните няколко години концепцията за „ Лед и палми “ е повишена в съзнанието им: едно ски премеждие, което стартира през днешния ден: 5 седмици, 1800 км и към 35 000 отвесни метра – един сън, един път през Алпите.
20:48ч. – 21:00ч. – отмора
21:00ч. – 21:13ч. – „ Проект дамско ски планинарство – опус Япония “, Франция, Таня Навил, 13`
Филмът е компилация няколко клипа, които вдъхновят фантазиите и мисленето отвън откритите рамките дамите в ските и планинарството. Това са дами, които са се осмелили да ги практикуват, макар техните физически затруднения. Латиша Ру, международен първенец по ски алпинизъм и Таня Невил се срещнат с тези вдъхновяващи дами. В този Японски опус срещаме пет скиорки от Япония: три планински водачки – Мичико Аоки, Ясуко Кикучи, Юка Абе. Ски крос шампионка – Норико Фукушима, и състезателка по ски-алпинизъм и насочване Юкари Нишида. Тези 5 дами ни описват какво е да си жена в Япония и по какъв начин се чувстават в планината и на ски. Тези вдъхновяващи дами ни споделят опита си и окуражават други дами да излезнат със ски в планината.
21:13ч. – 21:30ч. – “Местността La Grave”, Швейцария, Етиен Мерел, 17`
„ La Grave “ е съвсем заветен роман внушаващ примирение. Разказван от общественост от локални хора, които са пионери в свободното каране в La Grave през последните две десетилетия и които към момента живеят там през днешния ден, този къс ски филм следва Сам Антматен и Джони Колинсън до момента в който разкриват какво прави тази неповторима ски област, която е толкоз митична. Сред дивите и рискови местности екипът открива едно място на легенда отвън времето, място, което съставлява доста специфичен тип независимост.

23 февруари, събота
19:00ч. – 20:02ч. – “Freestyle-истории от Южен Тирол”, Италия, Нора Серани, 62`
Документален филм сниман в Южен Тирол с присъединяване на южнотиролски спортисти, показващ четири разнообразни спорта. Техните представители – Маркус Едер и Силвия Бертаня (freestyle-скиори, участници в олимпийските игри в Сочи, 2014 г.), Щефан Лантшнер (BMX-колоездач), Симон Грубер (freestyle-сноубордист) и Армин Холцер (ходач по високо опънато въже), вършат опит да ги приближат до фена, да го вкарат в тях и да му покажат, че са налични за всеки. Че могат да бъдат жанр и метод на живот.
20:02ч. – 20:28ч. – „ Еволюция на фантазиите “, Австрия, Швейцария, Канада, Жаки Пасо, Ева Уолкнър, Карина Брюнауер, 26`
Какво се случва, когато пристрастеността за фантазиите ти се изпари? Спираш ли? Или търсиш каквото липсва и разкриваш нови цели и фантазии? Пътешествията на Ева и Жаки ги водят от постоянни ски писти до каране на ски в огромни планини, което им дава повече независимост. През това пътешестване те откриват различен аспект към карането на ски, ски алпинизма. В тази нова дисциплинираност би трябвало да се оправят с нови провокации и да овладеят нови страхове. Това е еволюцията на фантазиите им, гледайте по какъв начин се развива.
20:28ч. – 20:38ч. – отмора
20:38ч. – 21:44ч. – “Със ски нагоре”, Италия, Киара Брамбила, 67`
“Със ски нагоре” е история за “Ригини” – учебното заведение по ски-алпинизъм към Италианския алпйски клуб в Милано, в което от години се преподава планинарска просвета и се препредават познания и умения от едно потомство на друго. Чрез живота в учебното заведение е проследена историята на ски-алпинизма – от първите му стъпки до цифровата епоха, като е употребен извънредно богатия му списък. Но постоянно в центъра на вниманието е планината с нейните превъзходни пейзажи и неповторимо лъчение.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР