Банско. С тържествена Света литургия в църквата Св. Троица и

...
Банско. С тържествена Света литургия в църквата Св. Троица и
Коментари Харесай

Благоевград: Започнаха тържествата по повод 106-ата годишнина от Освобождението на Банско

Банско. С тържествена Света литургия в църквата „ Св. Троица ” и под звуците на камбанен звън, започнаха тържествата по случай 106-ата годишнина от Освобождението на град Банско. Кметът Георги Икономов, ръководителят на Общинския съвет – Петър Баряков, управлението на администрацията, общински съветници и жители, се включиха в благодарствения молебен, с цел да почетат делото на своите предшественици – герои и мъченици в името на свободно Банско. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско .
„ Днес, в деня на нашия празник, ние, родените тук, продължаваме да имаме вяра, че няма земна и човешка мощ, която да победи българския народ, да победи стремежа на банскалии да живеят свободно. Тази наша религия не се ражда единствено от привързаността ни към нашия град, а от безконечната истина, че забравата е безсилна пред подвига и саможертвата на нашите герои и мъченици. Днес ние вървим решително напред, тъй като сме венчани за делото и духа на тези преди нас, тези, за които България бе всичко, а за Банско си струваше да се умира! И по никакъв начин не е инцидентно, че Банско в този момент е Зимна столица на Балканите, най-хубава фестивална дестинация на Балканите, Европейски град на спорта, притежател на десетки други оценки, че през днешния ден светът ни познава като дом на международни надпревари, че градът ни става все по-красив и гостолюбив. Защото за нас, и персонално за мен, това е същинската, синовната респект към безсмъртните наши предшественици, тези, които с кръвта от посеченото ни Отечество, миропомазаха нашата Свобода! Да помним, да не жалим старания и да градим! Да продължаваме дружно, по този начин както дружно останаха те в олтара на нашата памет, в олтара на Отечеството! Да живее Банско и Бог да пази България! Честит празник, скъпи съграждани! Честита Свобода! ”, се споделя в тържественото слово, произнесено от Икономов пред паметника „ Банско помни героите ”. На Възпоменателната гала участва още заместник-кметът на община Разлог Венцислав Гърменов, общински съветници, представители на политическите партии, общественици и жители. В знак на респект към хилядите, дали живота си по време на Националното освободително придвижване на Пиринска Македония, бяха поднесени венци и цветя.
Кулминацията на празника е концерта на обичания от всички българи Орлин Горанов, както и обичаното спортно съревнование за деца – „ Детето рибар без дрога! ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР