Банско. С тържествена програма, посветена на 140 години от Освобождението

...
Банско. С тържествена програма, посветена на 140 години от Освобождението
Коментари Харесай

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Не трябва да забравяме, че свободата не е дошла даром, а със смелостта на велики герои

Банско. С тържествена стратегия, отдадена на 140 години от Освобождението на България, обществеността в Банско с признателност сведе глава пред подвига и саможертвата на героите от Априлското въстание, Шипченската епопея и всички тези, които дадоха живота си за свободата на Родината. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско .
Преди 140 години, на този ден е подписан Санстефанският кротичък контракт, даващ живот на българската държавност след петвековно спиране. Редом с кмета на Община Банско Георги Икономов, ръководителя на Общински съвет – Банско – Петър Баряков, управлението на администрацията и общинските съветници, с цел да поднесат венци и цветя на поклонение, се подредиха представители на културните и просветителни институции в града, на патриотичните организации, туристически сдружения и жители.
„ И през днешния ден, когато славим победоносната 1878 година и Националния празник - 3 март, отбелязващ възкресението на България за държавен и публичен живот, не би трябвало да забравяме първата „ Берлинска стена “ за Отечеството ни ". Това сподели в словото си пред присъстващите кметът на Община Банско Георги Икономов. По думите му това е била стена, която е разпокъсала земите му и начерта жертвения кръст на генерации българи, в битката за обединяване на народа ни в Македония и Тракия. „ Не би трябвало да забравяме, че свободата не е пристигнала безплатно, а със смелостта на велики герои, с апостолското дело на Дякона, с бунтовните стихове на Ботев, с кръвта на Априлци, с безстрашието на опълченци, били се един до друг с съветските бойци, положили костите си по българската земя, с вярата на поколенията, които остават отвън рамките на раненото ни Отечество, и които продължиха да се бият и умират за него. Затова, дано на 3 март сведем чела, дано се поклоним пред мъчениците на Свободата. Нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и битката, за книжовниците и будителите, съхранили духовното ни благосъстояние и запалили огъня на националното събуждане и възобновление. Нека предаваме на децата си техните имена, дружно с имената на героите и духовните водачи от Банско ”, сподели още Икономов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР