Банско. С поднасяне на венци пред паметника Банско помни героите

...
Банско. С поднасяне на венци пред паметника Банско помни героите
Коментари Харесай

Благоевград: С поднасяне на венци пред паметника „Банско помни героите” в Банско бяха отбелязани 110 години от обявяването на Независимостта на България

Банско. С поднасяне на венци пред паметника „ Банско помни героите ” в Банско бяха маркирани 110 години от оповестяването на Независимостта на България. Отбелязването на светлата годишнина събра пред паметника кмета на Община Банско Георги Икономов със своя екип, ръководителя на Общинския съвет – Петър Баряков, доста жители, представители на културни институти, политически партии, сдружения, възпитаници и учители. Това оповестиха от пресцентъра на Общината . Деецът Елена Калайджиева, в компанията на ученика Георги Балев напомни събитията от паметния двадесет и втори септември 1908 година, останал в историята ни като Ден на Независимостта. Празничната гала бе последвана от обред по поднасяне на венци и цветя в символ на респект и почитание.
Пренебрегван и подминаван, в наше време този ден откри своето справедливо място в празничния календар на страната. Повечето българи не могат да схванат смисъла му. Знае се за 3 март и за 6 септември, само че не се знае, че в продължение на 30 години България е била васално княжество на Османската империя и българският княз е васал на своя сюзерен – султан Абдул Хамид II. България не е била приета за международно-правен индивид, не е можела да изпраща свои делегации на конференции и конгреси, нямала е право да обмитява стоките от Великите сили, българският съд не е можел да осъди гражданин на Велика мощ, направил ликвидиране на наша територия, и т.н.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР