Банско от години не се развива устойчиво и хармонично. Курортът

...
Банско от години не се развива устойчиво и хармонично. Курортът
Коментари Харесай

Л. Попйорданов: Банско е разчетено за 7 000 туристи, а на ски зоната има към 20 000

Банско от години не се развива стабилно и хармонично. Курортът се е трансформирал в обект на монополни ползи. Това заяви пред БНР ръководителят на Българската асоциация за различен туризъм Любомир Попйорданов.

Банско загуби своята достоверност с всичко. Неговата ски зона беше разчетена за 6-7000 туристи - такава леглова база да има долу в града. В момента е 18-19 хиляди а може би и 20 хиляди. 

Тази ски зона, когато се подписва контракт за концесия въобще не беше разчетена за подобен голям туристопоток и за такава настанителна база, съобщи Попйорданов.

Според него  Банско не се развива по съразмерен и резистентен метод, а се бетонира.

Местното население не намира за себе си работа в Банско. Ние виждаме, че хората, които работят в ски зоната са едни мигранти, едни хора, които са сред морето и Банско.

Тази ски зона чий интерес обслужва и на кого тя е забавна, попита Попйорданов и посочи, че хотелиерите и ски инструктурите от Банско са сложени в неравностойно състояние във връзка с потреблението на ски зоната.

" За всички нас е необичайно, че целият инструментариум на властта, целият потенциал на администрацията е ориентиран към това да се реши въпросът на един концесионер в България и с това се занимава публичното мнение на страната от десетилетия. Ние виждаме, че този концесионер не е напълно прецизен към законите, той ги нарушава, водят се непрекъснато правосъдни каузи. 

Решенията не се превеждат в изпълнение и този концесионер, който, освен това е една офшорна зона - там са му сметките, получава едни такива преференции по отношение на всички останали вероятни участници, и които имат интерес към Пирин или към планините в България ", сподели Попйорданов.

Той запита защо преглеждаме планинския туризъм на публично равнище като ски туризъм, а останалите типове туризъм сякаш не са във фокуса на внимание. Според Попйорданов няма да има нов въжен превоз на Банско.

Това умозаключение той прави на съображение, че до момента никой не е споделил къде ще минава възможното съоръжение в рамките на съществуващата концесия, а смяната ѝ с в допълнение съглашение е нарушаване на Европейска инструкция за концесиите.

В момента има едно огромно говорене. Очевидно желанието на изпълнителната власт е да даде сигнал, че тя ще направи нещо и да ревизира до каква степен публичното мнение може да се активизира за различен сюжет и да стачкува. Проверява се тази чуваемост сега. Това сме го виждали и при промени на други закони, на други решения. Пробват ни, дали ще реагираме, по какъв начин ще реагираме, дали сме способни да реагираме и да се активизираме, съобщи Попйорданов.

Припомняме, за през днешния ден е планувана срещата сред представители на институциите и екоорганизации за създаване на втори кабинков въжен превоз в Банско. На това разискване ще бъде прегледан планът на Министерския съвет за смяна на проекта на ръководство на Национален парк " Пирин ".

Преди месец поданици на Банско и представители на бизнеса стачкуваха с гледище да се изгради втори кабинков лифт с претекста за засилен туристически поток. Еколози от своя страна считат, че градежът на втори въжен превоз може да докара до всеобща сеч в предпазения парк.

Евентуалната смяна на проекта за ръководство на Национален парк " Пирин " и предоставяне на единодушие за допълнително съглашение за смяна на договор за даване на концесия върху предпазена територия от Национален парк " Пирин ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР