Банско остава най-скъпият курорт, като картата при него скача с

...
Банско остава най-скъпият курорт, като картата при него скача с
Коментари Харесай

Големите ски курорти откриват зимния сезон с по-скъпи карти

Банско остава най-скъпият курорт, като картата при него скача с над 10% - до 65 лева дневно.

© Юлия Лазарова На фона на задържането на цените в последните няколко години, през този сезон дневните карти за въжен превоз в огромните ски курорти стартират да нарастват. Това демонстрира инспекция на " Капитал " на цените, които са оповестили концесионерите на ски зоните в Банско, Боровец и Пампорово. Без смяна са на Витоша.

В трите огромни курорта формалния старт на зимния сезон ще бъде даден в идващите два уикенда, а съгласно формалната прогноза на туристическото министерство през него ще бъде осъществен растеж от 5% на туристите.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Поскъпване на картите за въжен превоз

След като през последните три години множеството зимни курорти задържаха цените на дневните картите (имаше корекции при някои от полудневните например), от този сезон ще има повишаване, демонстрират публично оповестените цени на концесионерите на ски зоните в Банско, Боровец и Пампорово- " Юлен ", " Бороспорт " и " Пампорово ". В Боровец и Пампорово дневната карта за въжен превоз става 58 лева при 55 лева за миналата година. В Банско нарастването е по-високо- карта за един ден към този момент ще коства 65 лева при 58 лева по отношение на миналата година. Увеличението обгръща и разнообразни карти, които компании предлагат- за половин ден, за 5 дни, за 7 дни. Така да вземем за пример петдневна карта в Банско през тази година ще бъде 315 лева при 280 лева за предишния сезон, в Пампорово- 260 лева при 247 лева за миналата година, а в Боровец- 260 лева при 245 лева година по-рано.

В трите курорта без смяна ще остане само цената за цялостен сезон: в Банско тя ще бъде 1500 лева, а в Пампорово- 1880 лева

Сигнали, че картите за въжен превоз може да нарастнат имаше още през предходната година, а повода за това са растящите разноски за концесионерите, най-много свързани с покачването цената на електричеството. Тогава обаче до по-високи цени не се стигна.

Очаквания за по-силен сезон

През тази година съгласно формалната прогноза на туристическото министерство ще бъде осъществен растеж на туристите през зимния сезон от 5%. За зима 2018 година ведомството разгласи, че в страната са пристигнали над 1.6 млн. задгранични туристи, което е нарастване от 12 на 100 на годишна база. Тези цифри обаче най-вероятно не са свързани единствено с по-добрите резултати на ски курортите, тъй като в първите месеци на годината мощен растеж регистрира и туризма в София около председателството на съвета на Европейски Съюз и множеството туристи, както и множеството визити за уикенд туризъм по линия на експанзията на нискотарифните авиолинии.

През тази година ски сезонът в Пампорово ще бъде открит на 8 декември, в Банско- на 15 декември.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР