Банско. Копие на иконата на света Богородица Скоропослушница бе посрещнато

...
Банско. Копие на иконата на света Богородица Скоропослушница бе посрещнато
Коментари Харесай

Благоевград: Стотици православни християни се преклониха пред чудотворната икона на св. Богородица Скоропослушница в Банско

Банско. Копие на иконата на света Богородица " Скоропослушница " бе посрещнато от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим и Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейския митрополит Антоний пред катедралния храм " Света Троица " - Банско в 17.00 часа на 1 юли пред катедралния храм " Света Троица " в Банско. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско .
Кметът на Община Банско – Георги Икономов, който неотдавна се завърна от Атон, беше от първите, които се поклониха пред чудотворната икона. След тържественото посрещане в храма бе отслужена и архиерейска вечерня, в която присъединяване взеха и архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Василий, протосингел на Софийска света митрополия, монаси от Дивотинския манастир, храмовите духовници.
Стотици православни християни се покланяха на иконата на Майката Божия, а на вторият ден от престоя бе отслужена и архиерейска света литургия, на която участваха градоначалникът Икономов и Красимир Вълчев - министър на образованието и науката.
Иконата е копие на чудотворната иконата на света Богородица " Скоропослушница ", изографисана и осветена в манастира „ Дохиар “ в Света гора.
След светата литургия кметът предложения висшите духовници на среща, на която разискаха план за построяването на нов параклис „ Св Дух ” в града. Идеята на кмета е той да бъде в характерен бански жанр - дърво и гранит, съгласуван с църковните догми.
Уастниците в срещата си припомниха истории за съществуването на църквите на територията на Общината и бяха безапелационни, че църквата в Банско е една от най-посещаваните в епархията, като означиха и обстоятелството, че в града в никакъв случай не е имало джамия. Отец Янко Русков приключи с думите " Единението, единомислието и вярата в Бога дават на Банско доста берекет. Дърветата, водата и въздухът са в единение и ние сме признателни,че от кметския стол с достолепие и горделивост оказва помощ човек като Георги Икономов, потвърдил своето отношение към църквата през годините ".
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР