Банско. Кметът на Банско настоява за забрана на автомобилите в

...
Банско. Кметът на Банско настоява за забрана на автомобилите в
Коментари Харесай

Георги Икономов, кмет на Община Банско: Настоявам за забрана на автомобилите в Национален парк „Пирин” още от 2013 година

Банско. Кметът на Банско упорства за възбрана на колите в Национален парк „ Пирин ” още от 2013 година. Това оповестиха от пресцентъра на Община Банско . Във връзка със декларираната позиция от министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на директния брифинг във фейсбук страницата на Министерство на околната среда и водите, както и в отговор на обвиняванията на някои екологични организации в България, кметът на Банско Георги Икономов направи следното заявление:
„ Винаги съм твърдял, че главен замърсител на околната среда в Национален парк „ Пирин “ са колите, чийто достъп в планината е свободен. През всичките тези години, в които въпросът за смяна на Плана за ръководство на парка се обсъждаше, моята теза постоянно е била и е, че този достъп би трябвало да бъде стеснен. Това е вярното решение, това е същинският екологичен метод, а не измислените съображения на група хора, нарекли сами себе си „ еколози “. Затова не мога да не бъда задоволен, че министър Нено Димов също застава зад тази моя концепция. Защото, дублирам, същинските замърсители на околната среда са колите! Факт, който услужливо се подценява, с цел да излизат на напред във времето лъжите и клеветите на така наречените „ спасители “ на парк „ Пирин “. Предприемането на стъпки в тази посока са наложителни и те би трябвало да бъдат направени!
Територията на Пирин е извънредно държавна благосъстоятелност и пълномощията на локалната власт да контролира и лимитира наличието на коли в планината, са минимални. Още от 2013 година упорствам и диря способи това да се случи. Много са посоките, в които може да се работи, само че построяването на паралелна инфраструктура, какъвто е кабинковия въжен превоз, е наложително. Това ще даде опция за достъп до планината по един различен и щадящ метод. За втора година се опитваме да ограничаваме придвижването на колите в парк “Пирин ” през летните ваканционни месеци. Предстои монтирането на камера, оборудвана с брояч на преминаващите МПС. Устройството ще даде опция да придобием действителна визия за размера на замърсяването от отделяните автомобилни газове ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР