Банскалии и гости на Банско бяха приятно изненадани от едно

...
Банскалии и гости на Банско бяха приятно изненадани от едно
Коментари Харесай

Банско беше домакин на Ликовете от Светля

Банскалии и посетители на Банско бяха прелестно сюрпризирани от едно извънредно атрактивно и зрелищно събитие, което събра стотици фенове на централния площад точно на Цветница. То беше именувано „ Село Светля гостува на Банско ”. Гостите – повече от 70 кукери, са сурвакарската група на Светля, която се дефинира като най-хубавата в България. Те показаха националния бит „ Сурва ”, вписан в националната представителна листа на нематериалното културно завещание „ Живи човешки съкровища на България ” и претендент за регистриране в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно завещание.

Сурвакарите, облечени с пъстри костюми и на раменете със страшни „ ликове ”, под ритъма на тъпани извършиха обреда, символизиращ изгонването на злите сили, за изобилие и благополучие.

Домакини на кукерите от с.Светля бяха бабугери и облечени в носии банскалии от Костеви блата и Вионово тресавище. Пазителите на традициите от двете селища сътвориха впечатляваща празнична атмосфера.

Гостите от Светля поканиха банскалии да покажат своите костюми и зво́нци на най-големия им празник „ Сурва ”, който се организира всяка година на 13 януари – в навечерието на остаряла нова година.

За тези, които не са съумели да видят онлайн забавния ритуал на „ Ликовете ”, във фоайето на читалището е подредена фотоизложбата на Георги Ангелов, която може да бъде прегледана до 20 май.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР