Банковото кредитиране и предлагането на пари в еврозоната са регистрирали

...
Банковото кредитиране и предлагането на пари в еврозоната са регистрирали
Коментари Харесай

ЕЦБ: По-бавен растеж на банковото кредитиране в еврозоната през юни

Банковото кредитиране и предлагането на пари в еврозоната са записали по-бавен напредък през юни, отразявайки въздействието на повишаващите се лихви. Това се показва в данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), оповестени през днешния ден и представени от ДПА.
Прочетете още
Кредитите за частния бранш са записали годишен напредък от 1,5 на 100 през юни след нарастване от 2,2 на 100 през май. Това е бил най-бавният напредък от юли 2016 година

Междувременно нарастването при поправените заеми за частния бранш се е свило до 2 на 100 по отношение на 2,8 на 100 през май. Сред получаващите заеми браншове поправените заеми за семействата са нарастнали с по-бавен ритъм от 1,7 на 100 след напредък от 2,1 на 100 през май.

По същия метод годишният напредък при заемите за нефинансови корпорации се е повишил с 3 на 100 след 4 на 100 през май. Коригираните заеми за нефинансови корпорации са отчели по-слабо нарастване от 3 на 100 след майските 4 на 100.

По-широкообхватното парично предложение М3 е повишено на годишна основа с 0,6 на 100 след поправено нарастване от 1 на 100 през май, се показва в данните на ЕЦБ. Това е най-слабият ритъм от юли 2010 година.

Междувременно мярката с по-тесен обсег М1, която включва валута в обращение и овърнайт депозити е траяла да се намалява през юни. М1 е намаляла с 8 на 100 след спад от 7 на 100 през май, защото хората, които икономисват са се възползвали от по-високите лихви.

В една така и така отслабена икономическа среда с понижаваща се инфлация спадът в банковото кредитиране прави дебата за повишение на лихвите на утрешното съвещание на ЕЦБ още по-разгорещен. Това съобщи икономистът от Ай Ен Джи (ING) Бърт Колийн.

Проучването на ЕЦБ за банковото кредитиране, оповестено през вчерашния ден, демонстрира, че банковите институции в еврозоната са стегнали кредитните си стандарти през второто тримесечие на фона на упованията за по-висок риск, по-ниската приемливост към риска и по-високата стойност на финансирането.

Търсенето на заеми, както от компаниите, по този начин и от семействата е намаляло през второто тримесечие поради по-високите лихви, съобщи Българска телеграфна агенция.

По-строгата парична политика е довела до внезапно закъснение на кредитирането и паричните маси, което в предишното е съответствало на намаляване на брутния вътрешен артикул, съобщи икономистът от " Кепитъл икономикс " (Capital Economics) Джак Алън- Рейнолдс.

Наред с последните бизнес изследвания това поддържа гледната точка, че стопанската система на еврозоната ще се свие през втората половина на годината, отбелязва икономистът.

Засега в България обаче се следи друга наклонност - засилено изтегляне на ипотечни заеми, като лихвите по тях даже понижават. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР