Банковият сектор е стабилен. Това коментира пред Дарик радио шефът

...
Банковият сектор е стабилен. Това коментира пред Дарик радио шефът
Коментари Харесай

Шефът на БНБ каза кога ще започнем да пазаруваме с евро в България

Банковият бранш е постоянен. Това разяснява пред Дарик радио шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

„ Безпрецедентна “ е думата на 2020 година, съгласно шефа на Българската национална банка Димитър Радев. Бях сюрпризиран от Коронавирус, само че не бях сюрпризиран от влизането ни в чакалнята на еврозоната и в банковия съюз, сподели Радев.

Той разяснява и отражението на ковид, което, съгласно него, е върху по-високите държавни разноски и по-големия държавен недостиг. Тези, които работиха в областта на услугите понесоха огромни загуби, сподели шефът на Българска народна банка.

По думите му, ограниченията, които бяха въведени още през месец март - за над 9 милиарда лв., са подхванати точно, с цел да може банките да посрещнат рисковете и през 2021-ва.

А една от дилемите е била да не се понижава потенциалът на банковия бранш да отпуска заеми. Само преди 2 месеца не чакахме втората вълна на ковид, уточни Радев.

Той разгласи, че банковият бранш е добре квалифициран. Ако се погледнат данните, ще се види, че нещата не са доста по-зле от преди началото на рецесията.
Има две съществени групи от ограничения, които се следват, както световно, по този начин и у нас. Едната група ограничения е за по-високи фискални разноски, като тези ограничения се организират се от страна на държавните управления. Втората група ограничения е обвързвана със стимулиращата парична политика, като тези ограничения се организират от централните банки.

Първи януари 2024-та е датата, на която най-вероятно българите ще стартират да пазарят с евро, предвижда шефът на Българска народна банка. По думите му, влизането на страната ни в ERM 2 ще форсира процеса на действително приближаване на стопанската система ни до тази на еврозоната, а също на приходите ни до средноевропейските. А прогнозата му за лихвите през идната година е, че ще останат на същите равнища.

За първите 10 месеца на годината депозитите в банките са се нараснали с 5 милиарда лв.. По думите му депозитите на семействата са общо 59 милиарда, а тези на компаниите и бизнеса - 31 милиарда лв..

Радев означи, че мораториумът върху заплащанията не може да бъде дълготраен инструмент и настройки за ново удължение няма, защото банките имат потенциал да понесат известни загуби, само че не могат да ги понасят безпределно.

Гуверньорът на Българска народна банка гледа с оптимизъм към идната година. Думата му за 2021 година е “обещаваща”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР