"Банковият съюз може да намали рисковете за банковата ни система."

...
"Банковият съюз може да намали рисковете за банковата ни система."
Коментари Харесай

Банковият съюз ще намали рисковете у нас

"Банковият съюз може да понижи рисковете за банковата ни система. " Това разяснява ръководителят на управителния съвет на "Райфайзенбанк (България) " Оливер Рьогл.

"Това е по този начин, тъй като надзорът на ЕЦБ е доста непоколебим и доста справедлив. Чрез него и локалния контрол ще бъде по-строг и справедлив, тъй като той ще е зависещ на ЕЦБ. При банковия съюз локалните политици не могат да въздействат върху надзора по какъвто и да е метод и това е доста значимо за стабилността на банковата система. Важно е, тъй като видяхте какво се случи преди пет години с КТБ. Такова нещо като банкрут на огромна банка по подобен бърз и ужасяващ метод няма да е допустимо в Банковия съюз ", сподели Рьогл.

Заместник-председателят на УС на "Райфайзенбанк (България) " Добромир Добрев засегна още няколко спомагателни резултата от възможното влизане на България в Банковия съюз и в еврозоната.

"Има доста плюсове от влизането на България в еврозоната. Те са намаляването на транзакционните разноски, отпадането на всевъзможен валутен риск, по-голяма непоклатимост на банковия бранш и други. Що се отнася до въпроса какво ще стане с цените отговорът има няколко аспекта. Ако приказваме за проинфлационна серпантина, която би била провокирана от влизането, такава няма да има. Ако приказваме за вероятно закръгляне на цените при прекосяването им от левове в евро, подобен резултат може да има, само че той няма да е мощен - в размер на към 0.2-0.3 %. Ще има обаче един различен резултат и той ще е по линия на конвергенцията на цените. Ние се стремим да достигнем във всяко едно отношение междинните равнища на приходите в Европейски Съюз, само че това върви редом с достигането на средноевропейските нива и на цените. Няма по какъв начин цените в Европейски Съюз да се намалят. По-скоро нашите ще вървят нагоре към средноевропейските, до момента в който не ги доближат. Но това ще стане и без да влезем в Банковия съюз. Тук по-важно е приходите да се покачват повече и по-бързо от цените ", разяснява Добрев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР