Банковата система в България е стабилна, ликвидна, много добре капитализирана

...
Банковата система в България е стабилна, ликвидна, много добре капитализирана
Коментари Харесай

Ползите за клиентите на банките от приемането на еврото

Банковата система в България е постоянна, ликвидна, доста добре капитализирана и с намаляващи равнища на неприятните заеми. Показателите за финансова адекватност, ликвидност и доходност в страната са над междинните за Европа. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Петя Димитрова, основен изпълнителен шеф и ръководител на Управителния съвет на " Пощенска банка ", ръководител на УС на Асоциацията на банките в България (АББ).

Тя уточни, че въпреки и още да не сме част от еврозоната, политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) оказва въздействие и върху локалния пазар. По думите й ЕЦБ забави темпото на повишение на лихвените проценти, само че следва да сме наясно, че цикълът не е завършил и у нас можем да чакаме равномерен преход към повишение на лихвените равнища.

" Разбира се, той ще е съгласуван с поредната консервативна лихвена политика, която се дефинира от централните банки. Нашият пазар има специфики, свързани с базата на установяване на лихвите за жители, динамичности в депозитния пазар и високата ликвидност, по тази причина са тези планирани упования за по-бавно повдигане ", разяснява Петя Димитрова.

Председателят на АББ сподели още, че пазарът самичък пробва да откри своя баланс, като търси рационалните граници и успокояването се вижда. Самите кредитополучатели са доста по-предпазливи и премерени в поемането на финансови отговорности, а към момента ниските лихви по ипотеки са причина охлаждането у нас да е по-слабо от другаде в Европа, съобщи Петя Димитрова.

По думите й българските банки са подготвени за въвеждане на еврото у нас и уверени, че присъединението на България към единната европейска валута ще донесе доста изгоди за клиентите.

В мандата, в който аз ще съм отпред на организацията, предстоят да се случат значими събития за страната, сподели още Петя Димитрова, която стана ръководител на АББ при започване на април. Тя добави, че банките ще бъдат част от постигането на националните цели.

Благодарение на еврото за фирмите ще е по-лесно, по-евтино и по-безопасно да купуват и продават в общото европейско икономическо пространство и да търгуват с останалата част на света. Най-голямото преимущество от въвеждането на еврото е минимизирането на валутния риск за стопанската система, сподели Димитрова.

И добавя, че поддръжката за присъединение на България към еврозоната няма опция, тъй като изгодите за българския бизнес от въвеждане на еврото са налице.  " Компаниите ще имат по-ниски трансакционни разноски, облекчени условия за експортно насочените браншове, по-ниски разноски за лихви, по-добър достъп до финансиране. Като цяло тази стъпка безспорно ще бъде и тласък за вложителите “, изясни ръководителят на Асоциацията на банките.

Относно кредитирането, Димитрова уточни, че самите кредитополучатели са доста по-предпазливи и премерени в поемането на финансови отговорности, а към момента ниските лихви по ипотеки са причина охлаждането у нас да е по-слабо от другаде в Европа. " Действително Европейската централна банка разгласи, че ще продължи да поддържа високи лихвени проценти, с цел да управлява и понижи инфлацията в средносрочен проект до целевото равнище от 2 на 100. Това е явен сигнал за по-голямо стягане на паричната и лихвена политика, с поставената цел - ценова непоклатимост. И въпреки че ЕЦБ забави темпото на повишение на лихвените проценти, следва да сме наясно, че цикълът не е завършил.

Макар и още да не сме част от еврозоната, политиката на ЕЦБ оказва въздействие и върху локалния пазар. За заемите, обвързани с пазарния показател Euribor, резултатът беше неотложен, до момента в който за останалите заеми ще бъде индиректен “, изясни тя.

По думите й можем да чакаме равномерен преход към повишение на лихвените равнища. Разбира се, той ще е съгласуван с поредната консервативна лихвена политика, която се дефинира от централните банки.

" Нашият пазар има специфики, свързани с базата на установяване на лихвите за жители, динамичности в депозитния пазар и високата ликвидност, по тази причина са тези планирани упования за по-бавно повдигане. Както и до момента, ние ще бъдем до нашите клиенти като приближен и правилен сътрудник, в пътя по целия развой и превъзмогването на провокациите “, добави Петя Димитрова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР