Банковата система приключи 2018-а с огромен ръст на печалбата, с

...
Банковата система приключи 2018-а с огромен ръст на печалбата, с
Коментари Харесай

Имотни сделки подкрепиха банковата печалба

Банковата система завърши 2018-а с голям растеж на облагата, с нараснала ликвидност и с внезапно понижение на проблематичните заеми. Това са индикатори, които навеждат на мисълта, че кредитната ни система прилежно си е написала домашното за прегледа на качеството на активите, който ЕЦБ към този момент организира у нас. И тъкмо по този начин би трябвало да бъде, тъй като въпросният обзор е матурата, която банките би трябвало да вземат, с цел да влезе Бългаприя в Банковия съюз на Европейски Съюз и в ERM II. Дали обаче отличните резултати на банковата система за 2018-а, които демонстрират данните на Българска народна банка, в действителност са безспорни?

Печалбата на бранша за 2018-а е 1678 млн. лева, до момента в който година по-рано тя е била 1174 млн. лв.. Това е в действителност впечатляващ, незабравим растеж от 43% (над 500 млн лева.). Той може да бъде пояснен с регистрираното повишаване на заемите, които като цяло са се нараснали от 51.79 милиарда до 56.42 милиарда лева, или с близо 9 %. Нещо повече, жилищните заеми са нарастнали през годината с 15.5%, а потребителските - с 13.2 %. Точно поради тези обилни покачвания Българска народна банка даже вкара антициклични буфери, предвиждащи стъпаловидно нарастване на финансовото покритие на тези заеми. И все пак - отново съгласно данните, оповестени от Българска народна банка, забележителният растеж на най-доходоносните банкови активи - заемите, не води до нарастване на приходите от главния приходоизточник - лихвите. Брутните доходи от лихви през 2018-а освен че не се усилват, само че и понижават от 3.042 милиарда на 3.039 милиарда лв.. Нарастват чистите доходи от лихви - с 67.57 млн. лева, или с към 2.53% годишно, което се дължи съвсем напълно на понижените лихвени разноски по депозитите и по сметките на жители и компании.

За сметка на изброените обичайни банкови източници на облага доста по-значителен принос за зашеметяващия годишен растеж на позитивния финансов резултат на бранша имат

няколко интервенции с епизодичен резултат

Епизодичен, само че за сметка това голям, тъй като тези няколко покупко-продажби носят обща облага от близо 220 млн. лв.. Например договорката по поглъщането на ТБ "Виктория " е донесла на Инвестбанк облага от негативна известност в размер на 22 млн. лв.. Сделката, посредством която бе отдадена на лизинг част от територията на някогашния комбинат "Кремиковци " на австрийската компания "Соравия ", е съдействала за увеличението на облагата на ПИБ с над 70 млн. лв.. Още по-значително е въздействието на еднократната договорка за финансирането на "УниКредит Лични финанси ", което бе поето от 'УниКредит Булбанк ". Това донесе на банката еднократен доход от дял в размер на 115 млн. лв..

Благодарение на сходни покупко-продажби растежът на облагата за 2018-а, а оттова и производните от него индикатори за възвръщаемост на активите и на капитала наподобяват мощно "мутирали ". Ако би трябвало действително да оценяваме растежа на облагата на бранша, би трябвало да извадим от него резултата от тези покупко-продажби. Правотата на тази теза се удостоверява от сравнителните индикатори на бранша на годишна база за януари 2019-а.

Другата доста значима съставния елемент на регистрирания растеж на облагата за 2018-а са

понижените разноски за хранителни запаси

През 2018-а те са се свили с 266 млн. лева - от 745 млн. на 479 млн. лв.. Причина за това е намаляването на размера на проблематичните и необслужвани заеми. Според данните на Българска народна банка неприятните заеми, отпуснати от банките, спадат от 8.07 милиарда лева на 6.48 милиарда лв.. Намалява - от 15.6 на 11.6%, делът им в общия размер на заемите . Фирмите остават най-големият "кредитен замърсител ". Вярно е, че за една година проблематичните заеми, които са сключили търговски сдружения, са намалели с 1.35 милиарда лв.. Въпреки това в края на 2018 година те остават сериозна сума - 4.65 милиарда лв.. Техният дял по отношение на общата сума на отпуснатите заеми за компании продължава да е много висок - той е 11.56 %. Нетният им размер, при който случай брутният е понижен с размера на заделените хранителни запаси, е 5.95 %.

Независимо от забележимото усъвършенстване на обстановката корпоративните заеми си остават най-големият риск за банките. Те са нещо като бомба със закъснител, която може да се взриви най-неочаквано, и то поради събития, които банките у нас не могат да управляват - политическа рецесия, олигархичен спор, подбуден от делба на активи, международна или европейска криза, увеличение на лихвените нива на интернационалните пазари или композиция от някои от тези или други сходни събития.

При

заемите за популацията

обстановката е доста по-добра, и то освен тъй като те са по-малко като размер спрямо фирмените заеми. Това са може би най-доходоносните активи, най-добре обезпечените и в това време най-силно провизираните заеми. При жилищните заеми обаче има някои особености. Брутният размер на проблематичните вземания - 919.39 млн. лева, при тях е 8.43% от всички заеми, а чистият им размер - 477.65 млн. лева, съставлява 4.38 %. Ипотечните заеми за жители са обезпечени с жилищен парцел, който се признава за едно от най-ликвидните покрития. Но близката история - (2009-2012 г.) сподели, че и това предписание може да не сработи, в случай че се появи срив на цените на парцелите в композиция с икономическа криза и с растеж на лихвените нива. Впрочем тъкмо поради сходни опасности Българска народна банка реши да охлади растежа на жилищните заеми, като вкара упоменатите антициклични буфери.

При всички тези условности в. "БАНКЕРЪ " обичайно изготви своята

ранглиста за най-хубавите банки в България

Както е известно, вестникът я предлага на своите читатели към този момент в продължение на 23 години. През всички тези години банките са оценени по пет индикатора и те са изчислявани само въз основата на обществените данни за финансовото им положение, които Българска народна банка разгласява на всеки три месеца. Това са размер на активите, на личния капитал, на облагата след налози, на възвръщаемост на активите и на възвръщаемост на личния капитал.

Възвръщаемоста на активите се пресмята като съответствие на оповестената от Българска народна банка облага след налози по отношение на балансовото число на банката. Възвръщаемоста на личния капитал се пресмята като съответствие на облагата след налози по отношение на личния капитал от салдото, оповестен от Българска народна банка.

Само банките, които се подреждат на първите пет места и по петте индикатора, попадат в групата на най-хубавите. И за 2018-а това са 'УниКредит Булбанк ", ОББ, ПИБ, Пощенска Банка, "Райфайзенбанк (България) и "Societe General Експресбанк ". "Банка ДСК " този път не влезе в лидерската група на класацията ни по изключителни аргументи. Операцията по нарастването на капитала й с 600 млн. евро, която бе осъществена, с цел да може кредитната институция да купи "Societe General Експресбанк ", докара до внезапен спад на възвръщаемоста на капитала й, тъй като той съвсем се удвои, без да има реципрочно повишаване на облагата на кредитната институция. Като цяло резултатите на банките за миналата 2018-а поради забележителното въздействие на посочените изключителни интервенции не могат да се преглеждат като устойчиви. Поради това надали е нужно да се прави по-подробен коментар за активността на всяка една от институциите, попаднали в групата на най-хубавите. Истината е, че най-точната оценка за положението на банковия ни бранш ще получим от прегледа на качеството на активите, който сега правят наетите от ЕЦБ одиторски компании "Ърнст енд Янг " и "ПрайсУотърхаус Купърс ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР