Банковата система остава стабилна и с достатъчна ликвидностНеобслужваните кредити остават

...
Банковата система остава стабилна и с достатъчна ликвидностНеобслужваните кредити остават
Коментари Харесай

Активите на банките достигат 100 млрд. лв.

Банковата система остава постоянна и с задоволителна ликвидност


Необслужваните заеми остават проблем


Българската национална банка неотдавна оповести публично данните за положението на банковата система до края на месец юни. Това е мотив за къс обзор на трендовете за първите шест месеца на 2018 година спрямо интервала година по-рано. Резултатите демонстрират, че банковата система е постоянна, разполага с задоволителна ликвидност и дава отговор на условията за финансова адекватност.

Общо положение


 1617_1_208454 Една от значимите промени е включването в данните за последното тримесечие на спомагателен участник на пазара, който до момента е оперирал като небанкова финансова институция, само че към този момент е в листата на банките. Една от банките с задграничен капитал по този метод резервира отделени потребителското от корпоративното си кредитиране в две юридически лица. Практиката на отделянето към този момент се ползва и от друга огромна банка, само че сдружението? за потребителско кредитиране няма статут на банка.

Активите на системата доближават 100,1 милиарда лева, като се покачват със 7,7% на годишна база по отношение на юни 2017 година, което значи нарастване със 7,1 милиарда лева Основен принос за това имат брутните заеми и задатъци, чиито размер се покачва с 6,5 милиарда лева и доближава 84,7 милиарда лева, а темпът им на напредък е 8,3%. Така в номинално изражение кредитната интензивност изпреварва тази на стопанската система като цяло.

Най-съществен принос за това имат експозициите към кредитни институции, които се усилват с 3,37 милиарда лева и доближават 12,36 милиарда лева По този метод всеки 1 от 7 лв. заеми е за кредитни институции. Най-голям дял (два от всеки пет лева) резервират заемите за нефинансови предприятия. Те са в размер 34,2 милиарда лева, само че техният напредък е едвам 3,7% на годишна база. Кредитите за семействата се резервират към една четвърт от всички, като доближават 21,3 милиарда лева, а темпът на напредък е 9,5%. При това 2/3 от общото повишаване на заемите за семействата съставлява повишаването на жилищните ипотечни заеми (1,2 милиарда лева.), като те доближават 10,2 милиарда лева Това е добра вест за дейностите строителство и интервенции с недвижими парцели.

Въпреки увеличението на бизнес заемите техният ритъм на напредък е непълен, като се регистрира и динамичността на задграничните вложения, с цел да финансира по-висока капиталова интензивност, която да способства за ускорение на стопанската система на страната. От друга страна търсенето на заеми би трябвало да е обвързвано с печеливши капиталови планове. Ако задоволително такива не се оферират за финансиране от корпоративния бранш, тогава няма по какъв начин банките да усилват кредитната си интензивност, без да застрашат значително качеството на портфейлите си.

Доверието в банковата система се резервира високо. Въпреки исторически ниските лихвени проценти, които от ден на ден се приближават до нулевата граница, депозитите се усилват с 6,9 милиарда лева на годишна база, като доближават 86,1 милиарда лева Те са главният фактор и за повишаването на пасивите на системата, които към този момент са в размер 88,1 милиарда лева (нарастване със 7,05 милиарда лева.), а темпът на напредък на годишна база е 8,7%, колкото и на депозитите. Макар и минимално личният капитал също се усилва (с 0,6%) и доближава 12,05 милиарда лева

Най-популярната опция на депозитите остават недвижимите парцели. Покупката им с капиталова цел обаче е обвързвана с съществуването на по-голям размер спестявания, по-високи транзакционни разноски и по-ниска ликвидност. Това обаче се възнаграждава понастоящем с по-висока рентабилност, която произтича от повишението на цените и опциите за приходи от отдаване чартърен. Непостоянното показване и рискът от загуби при пазарно търгуваните принадлежности също не разрешават фондовата борса да бъде действителен съперник на банковите влогове.

Необслужвани заеми


Един от главните проблеми на банковата система не престават да бъдат необслужваните заеми. В съпоставяне с интервала януари-юни 2017 година те се намаляват с 1,76 милиарда лева и доближават 7,7 милиарда лева Най-голям принос за това имат необслужваните заеми за нефинансовите предприятия, които понижават с 1,3 милиарда лева, до момента в който при тези за семействата понижението е с 0,47 милиарда лева Въпреки това относителният дял на необслужваните по отношение на общия размер на заемите за нефинансовите предприятия остава висок – 16,2%, при заемите за семействата това съответствие е 9,8%, а общо за всички заеми е 9,1%. Така по този индикатор банковата система изостава от междинните стойности за Европейския съюз.

Ситуацията по отношение на предходното тримесечие обаче демонстрира, че в безусловно изражение размерът на необслужваните заеми се резервира съвсем неизменен (понижение с едвам 13 млн. лева.). Тоест в границите на интервала април-юни банките не са съумели да подобрят качеството на портфейлите си. Това е значимо за тях, защото през идващите дванадесет месеца те би трябвало да бъдат подложени още веднъж на обзор на качеството на активите си и на стрес проби. Те ще бъдат извършени от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на условието за присъединение на България към банковия съюз дружно с възможното присъединяване във Валутно-курсовия механизъм II на лв..

Преди последното тримесечие банковата система беше дейна в това отношение, като бяха подхванати продажби на част от портфейлите с по-ниско качество, а други бяха отписани за сметка на начислените хранителни запаси. Вероятно този развой ще продължи през идващите месеци, защото в действителност присъединяване в банковия съюз не влизаше в първичните планове на българското държавно управление и е допустимо да е било изненада за част от банковите мениджъри, които не са очаквали това изискване да бъде признато.

Приходи и разноски


 1617_1_208454 Основният източник на доходи за универсалните банки, каквито са настоящите в България, са лихвите от отпуснатите заеми. За първите шест месеца на 2018 година те са в размер на съвсем 1,5 милиарда лева, като се намаляват с 2,6% на годишна база. Така банките осъществят доходи от лихви, които са по-ниски с 39,4 млн. лева по отношение на миналата година. Разходите за лихви обаче се намаляват с 47 млн. лева и са в размер на 150,1 млн. лева Така банковата система съумява настоящо да се възползва от предизвикването, обвързвано с ниското равнище на лихвените проценти.

Съществен принос за подобряването на финансовия резултат за банковата система през 2018 година имат приходите от дивиденти. Те доближават 149,8 млн. лева и се усилват със 127,7 млн. лева по отношение на съответния интервал на 2017 година Освен това сензитивно се усъвършенства резултатът от ръководството на финансови активи и пасиви, държани за търгуване – повишаване с 240 млн. лева, което обаче се компенсира от загубите от курсови разлики от 239,9 млн. лева Таксите и комисионите също имат принос за по-добрия резултат, като приходите от тях се усилват с 44 млн., до момента в който разноските нарастват с 14,5 млн. лева По този метод чистият действен доход през 2018 година доближава съвсем 2 милиарда лева при 1,85 милиарда лева през 2017 година, т.е. той се усилва със 144,7 млн. лева

Нарастването на административните разноски на банките е движено от повишението на заплатите на чиновниците в следствие от динамичността на трудовия пазар. Така тези разноски се покачват с 5,1% на годишна база и доближават 827,1 млн. лева, до момента в който разноските за личен състав се усилват с 6,3%. Показателят административни разноски на 1 лева доходи се усъвършенства с 1,1 процентни пункта, като доближава 41,4%.

Нетната облага на банковата система е 801 млн. лева, като повишаването е със 140,6 млн. лева на годишна база. Това способства за възстановяване на рентабилността. Възвръщаемостта на активите на годишна база е 1,6%, а възвръщаемостта на личния капитал – 13,3% при надлежно 1,42% и 11,03% година по-рано. Предвид продължаващия развой на сливания, който способства както за възстановяване на успеваемостта, по този начин и за по-нататъшна централизация на този пазар, повишението на облагите не е изненадващо.

Индивидуално показване


Представянето на обособените банки също заслужава внимание. Въпреки спада на активите си Уникредит Булбанк АД резервира водачеството си по този индикатор (18,6 милиарда лева.) и се изкачва преди всичко по мярка на чистия действен приход (437,3 млн. лева.) и чистата облага (237,9 млн. лева.), като изпреварва Банка ДСК ЕАД. Принос за тези положителни резултати има и ниският дял на административните разноски – те са 25,2% по отношение на оперативните приходи, което отрежда на банката първо място и по този индикатор. Освен това банката е с най-висока възвръщаемост на активите (2,55% на годишна база) и на личния капитал (17,88%).

Първа капиталова банка АД резервира преимуществото си по отношение на трите най-големи съгласно размера на активите банки по индикатора доходи от лихви на 1 лев отпуснати заеми (4,23% на годишна база), което е симптом за дейно ръководство на вложенията. ПИБ обаче губи водачеството си по този индикатор от Юробанк България АД (4,29%). При индикатора разноски за лихви на 1 лев получени депозити, знак за цената на привлечения запас, преди всичко се подрежда Обединена българска банка АД (0,17% на годишна база).

Изводи


Според наличните данни положението на банковата система е устойчиво. Предвид дейностите на българското държавно управление за кандидатстване в банковия съюз, подкрепени и от централната банка, идните обзор на качеството на активите и стрес проби не би трябвало да покажат основна разлика по отношение на настоящите данни. Предстоящите месеци обаче би трябвало да бъдат употребявани за адресиране на проблемите с необслужваните заеми и отчитането на вътрешни и експозиции към свързани лица със взаимните старания на банките и надзорния орган.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР