Банковата система е стабилна и в много добра кондиция, заяви

...
Банковата система е стабилна и в много добра кондиция, заяви
Коментари Харесай

Предвирусна инфекция на банковите печалби

Банковата система е постоянна и в доста добра кондиция, съобщи преди ден шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Последните резултати на банките преди започването на епидемията от ковид удостоверяват неговите думи. Според данните за февруари 2020-а, един от най-важните индикатори за непоклатимост - ликвидността, в действителност се покачва. Размерът на ликвидния буфер на банковата система съгласно доклада на Българска народна банка е 29 милиарда лв.. В съпоставяне с януари 2020-а той остава без изменение. А спрямо февруари 2019-а се е повишил с 300 млн. лв..

Съществен детайл в стабилността на системата е по този начин наречения коефициент на ликвидно покритие. В съпоставяне с януари 2020-а той се покачва от 259.8% до 262.6%, и макар че е по-нисък спрямо февруари 2019-а, остава доста над изискуемия най-малко от 100 %.

Оптимизмът за положението на банковия бранш може да бъде подсилен с растеж на активите - на годишна основа със 7 милиарда лв. до 114.77 милиарда лв., с нарастване на заемите за компании с 1.6 милиарда лв. до 36.97 милиарда лв. и със съществено покачване на заемите за семействата с над 2 милиарда лв. до 24.25 милиарда лв.. Целият този растеж е подсилен от нарастване на депозитите на компаниите с 2.1 милиарда лв. до 27.54 милиарда лв. и на спестяванията на семействата с към 4.3 милиарда лв. до 58.23 милиарда лв.. С това обаче положителните вести завършват.

От данните на Българска народна банка за банковия бранш за февруари 2020-а се вижда, че той боледува от предепидемиологична зараза на облагата. За февруари 2020-а тя е 154.93 млн. лв. и се свила съществено спрямо февруари 2019-а, когато е била 203.6 млн. лв.. Темпът на месечно повишаване също е намалял значително. Една от аргументите за това са към този момент добре познатият алегоричен растеж на чистите доходи от лихви, такси и комисионни. Общият чист действен приход на банките за една година даже се е свил с 11 млн. лв..

По-същественият фактор обаче са повишените разноски. Административните се усилват с повече от 10 млн. лв., а разноските за амортизация, които отразяват заделените средства за хранителни запаси по проблематични заеми, съвсем се удвояват на годишна база - от 43.51 млн. лв. на 87.32 млн. лв.. И това е преди рецесията от ковид.

При това показване на банките за първите два месеца на годината, за интервала на епидемията - от средата на март нататък, може да се чака в допълнение утежняване на финансовите им резултати.

На първо място въздействие върху тях ще окажат компликациите, пред които ще бъдат изправени на доста кредитополучатели да обслужват постоянно отговорностите си. На второ място свиването на икономическата интензивност евентуално ще понижи размера и броя на банковите разплащания, което ще удари приходите от такси и комисионни. И на трето място утежняването на икономическата обстановка основава риск за съществено в допълнение нараствания на разноските за хранителни запаси.

На този декор банките ще бъдат изправени пред предизвикването да преструктурират вземанията си по заеми по метод, които да им разреши да запазят платежоспособните си клиенти, както и да ограничи вредите върху приходите им от лихви. Това е значимо, с цел да може банките да запазят високите си коефициенти на ликвидност и опциите си да извършват всяко едно заплащане по всяко едно време. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР