Банковата ни система не е изложена на риск заради санкциите

...
Банковата ни система не е изложена на риск заради санкциите
Коментари Харесай

БНБ: Лицата от списъка Магнитски имат едва 11 млн. лева кредити

Банковата ни система не е изложена на риск поради глобите по световния закон " Магнитски " в Съединени американски щати, които бяха наложени на няколко български жители, измежду които предприемачите Делян Пеевски и Васил Божков. Лица и от двата листата - американският и раширеният на българското държавно управление, имат кредитни експозиции за едвам 11,2 млн. лв., което е единствено 0,017% от общия размер, заяви шефът на Българска народна банка Димитър Радев пред депутати в парламентарна комисия за глобите " Магнитски ".

Той обаче е безапелационен, че ще възникне риск за комерсиалните банки, в случай че не се съобразят с наложените от Съединени американски щати наказания, защото могат да бъдат припознати като институция, която оказва помощ на глобените лица, което да докара до наказания против самата банка. 

По този мотив Българска народна банка е изпратила писмо до комерсиалните банки, в което се показва, че би трябвало да наблюдават развиването след решението на Министерския съвет за разширение на листата " Магнитски ".   " Казах да се изпозлва процедура от Закона за ограниченията против изпирането на пари. Това значи ДАНС да се информира веднага за транзакции със глобените лица ", съобщи Димитър Радев.

Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев насочи рецензия към шефа на Българска народна банка, че в резултат на писмото му са блокирани транзакции лица от листата " Магнитск " на държавното управление и сега някои от тези лица не могат да си платят даже и към Национална агенция за приходите. Радев отговори обаче, че това може да се случи само по линия на ДАНС и със правосъдно решение.  " Ако се направи обзор на всички такива случаи с блокирани транзакции, ще видите, че те са по осъществяване на процедурата, която се води по Закона за ограниченията против изпирането на пари ", сподели той.

" Разбирам, че става въпрос за юридически и честен проблем, но банките не могат да изчакат политически или други дейности и не могат да чакат, забавянето може да им коства скъпо, по тази причина са взети и такива ограничения ", безапелационен бе шефът на Българска народна банка.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР