Банкова жегаБългарският банков сектор го очаква горещо лято. Но есента

...
Банкова жегаБългарският банков сектор го очаква горещо лято. Но есента
Коментари Харесай

В новия бр. 24 на в. БАНКЕРЪ, четете:

Банкова горещина

Българският банков бранш го чака горещо лято. Но есента след него - макар естествените предопределености, най-вероятно ще бъде още по-гореща. Градусите непрекъснато ще се покачват поради предстоящите покупко-продажби за покупко-продажба сред разнообразни банки и от продължителните и комплицирани процедури по консолидация, които неизбежно ще последват, в случай че тези покупко-продажби бъдат подписани. Каквото и да е тяхното развиване, с огромна доза сигурност може да се твърди, че в края на 2018-а образът на банковата система у нас ще бъде съществено изменен. Всичко по тематиката четете единствено в "БАНКЕРЪ ".

КОЯ сянка "обгръща " банкрута на зала "Универсиада "

"Раздържавяването " на емблематичната за столицата зала "Универсиада " стартира през 2003-а с дейното присъединяване на тогавашния състезателен министър Васил Иванов-Лучано. Нещата се случиха по изпипаната към този момент скица: атрактивният държавен парцел бе апортиран в взаимно акционерно сдружение сред страната и определено частно сдружение, мина през врътките с капитала и дефинитивно попадна в частни ръце през 2008-а против 9.5 млн. лв.. Днес едноличен притежател на капитала на затъналото в задължения "Универсиада " ЕАД е друго еднолично акционерно сдружение - "Велдер билд ". Друг е въпросът чия е мощна сянка стои зад него.

Политически завой на две гуми

Едва ли има спор, че през първата година от мандата си българското държавно управление и най-много министър председателят се бяха отдали извънредно на външната политика. При това тази отдаденост очевидно закупи измеренията на обсебеност. Без да отхвърляме смисъла на председателството на Съвета на Европейски Съюз, няма друга страна, която да е посветила толкоз запаси, старания и внимание към сходно начинание. И още една неповторима за България специфичност - на никое място другаде в Европейския съюз фокусирането върху европейските и външнополитическите каузи не се случва за сметка на вътрешната политика. Защо тя изпадна от полезрението на държавните органи, четете в новия брой на "БАНКЕРЪ ".

Иде стремително разпределяне на пари

Устремът на кабинета по пистата на публичните поръчки постихна. Третото държавно управление на Бойко Борисов стартира стремително, като за първите си 60 дни подписа цели 3393 контракта за услуги, доставки и строителство на обща стойност 1.23 милиарда лв.. В този интервал изпълнителната власт пусна 1924 търга, оценени на 2.3 милиарда лева без Данък добавена стойност. Сега обаче наподобява, че ръководещите не удържат на темпото, което сами зададоха. За съпоставяне, през първото шестмесечие на предходната година бяха подписани цели 9750 контракта. През тази обаче, въпреки юни да не е приключил, подписаните контракти с външни реализатори са 7638. Или с съвсем 2000 по-малко. Подробностите единствено в новия брой на "БАНКЕРЪ ".

Газови фантазии и газови действителности

Поредната порция газови обещания ни сервираха политиците през седмицата. Министър-председателят Бойко Борисов бе на малко посещаване в Турция и реши да ни зареди с неговия позитивизъм за газовата връзка с югоизточното ни съседка. В същото време Европейската комисия ни потупа по рамото за плана за газов хъб "Балкан ", а енергийният министър Теменужка Петкова отиде на посетители на сръбския си сътрудник, с цел да форсират построяването на газопровода до Сърбия. Ентусиазмът на политиците и техните обещания по нашите ширини постоянно миришат на избори. Но не в това е казусът, а в действителността, която не е чак толкоз розова, какъв брой ни я показват управниците.

Държавни институции се ослушват за "такса боклук "

Държавни институции се вършат на разсеяни и отхвърлят да заплащат налог върху постройките, които владеят, и такса за боклук на Столичната община. Абсолютният рекордьор измежду длъжниците е Софийският университет - неплатените суми са близо 10 млн. лв.. Сред неизрядните длъжници са НДК и три министерства. Кой какво има да заплаща и кои са отличниците измежду данъкоплатците ще научите единствено от новия брой на "БАНКЕРЪ ".

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР