Банкова жегаБългарският банков сектор го очаква горещо лято. Но  есента

Банкова жегаБългарският банков сектор го очаква горещо лято. Но  есента ...

В новия бр. 24 на в. БАНКЕРЪ, четете:.Банкова жега

Българският банков сектор го очаква горещо лято. Но  есента след него - въпреки природните предопределености, най-вероятно ще бъде още по-гореща. Градусите постоянно ще се повишават заради  очакваните сделки за  покупко-продажба между различни банки и от продължителните и сложни процедури по консолидация, които неминуемо ще последват, ако тези сделки  бъдат сключени. Каквото и да е тяхното развитие, с голяма доза сигурност може да се твърди, че в края на 2018-а обликът на банковата система у нас ще бъде сериозно променен. Всичко по темата  четете само в "БАНКЕРЪ".

 

КОЯ сянка "обгръща" фалита на зала "Универсиада"

"Раздържавяването" на емблематичната за столицата зала "Универсиада" започна през 2003-а с активното участие на тогавашния спортен министър Васил Иванов-Лучано. Нещата се случиха  по изпипаната вече схема: атрактивният  държавен имот бе апортиран в съвместно акционерно дружество между държавата и избрано частно дружество, премина през врътките с капитала и окончателно попадна в частни ръце през 2008-а срещу 9.5 млн. лева. Днес едноличен собственик на капитала на затъналото в дългове "Универсиада" ЕАД е друго еднолично  акционерно дружество - "Велдер билд". Друг е въпросът чия е мощна сянка стои зад него.

 

Политически завой на две гуми

Едва ли има спор, че през първата година от мандата си българското правителство и най-вече премиерът се бяха отдали изключително на външната политика. При това тази отдаденост видимо придоби измеренията на обсебеност. Без да отричаме значението на председателството на Съвета на ЕС, няма друга държава, която да е посветила толкова ресурси, усилия и внимание към подобно начинание. И още една уникална за България особеност - никъде другаде в Европейския съюз фокусирането върху европейските и външнополитическите дела не се случва за сметка на вътрешната политика. Защо тя изпадна от полезрението на държавните органи, четете в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Иде ударно раздаване на пари

Устремът на кабинета по пистата на обществените поръчки постихна. Третото правителство на Бойко Борисов започна ударно, като за първите си 60 дни подписа цели 3393 договора за услуги, доставки и строителство на обща стойност 1.23 млрд. лева. В този период изпълнителната власт пусна 1924 търга, оценени на 2.3 млрд. лв. без ДДС. Сега обаче изглежда, че управляващите не удържат на темпото, което сами зададоха. За сравнение, през първото шестмесечие на миналата година бяха сключени цели 9750 договора. През тази обаче, макар юни да не е свършил, сключените договори с външни изпълнители са 7638. Или с почти 2000 по-малко. Подробностите само в новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

Газови мечти и газови реалности

Поредната порция газови обещания ни сервираха политиците през седмицата. Министър-председателят Бойко Борисов бе на кратко посещение в Турция и реши да ни зареди с неговия позитивизъм за газовата връзка с югоизточното ни съседка. В същото време Европейската комисия ни потупа по рамото за проекта за газов хъб "Балкан", а енергийният министър Теменужка Петкова отиде на гости на сръбския си колега, за да ускоряват изграждането на газопровода до Сърбия. Ентусиазмът на политиците и техните обещания по нашите ширини винаги миришат на избори. Но не в това е проблемът, а в реалността, която не е чак толкова розова, колко ни я представят управниците.

 

Държавни институции се ослушват за "такса смет"

Държавни институции се правят на разсеяни и отказват да плащат данък върху сградите, които владеят, и такса за смет на Столичната община. Абсолютният рекордьор сред длъжниците е Софийският университет -  неплатените суми са близо 10 млн. лева. Сред неизрядните длъжници са НДК и три министерства. Кой какво има да плаща и кои са отличниците сред данъкоплатците ще научите само от новия брой на "БАНКЕРЪ".

 

 

Източник: banker.bg