Банкоматът има богата 80-годишна история, която е изпълнена с много

...
Банкоматът има богата 80-годишна история, която е изпълнена с много
Коментари Харесай

Банкомати има и на Антарктида

Банкоматът има богата 80-годишна история, която е изпълнена с доста любопитни обстоятелства.

Ето някои от тях:

Първите устройства за изтегляне на пари се появяват през 30-те години на предишния век. През 1939 година човек на име Лутър Симиън резервира патента за първото ATM устройство (от британски - Automated Teller Machine). Машината се споделя Bankmatic и е конфигурирана в един от офисите на City Bank of New York. Оказва се обаче, че ползата към нея е доста дребен и единствено след шест месеца е отстранена.

Първите банкомати са били радиоактивни. Британският академик Джон-Шепърд Барън изобретява едни от първите прототипи, които предшестват ATM устройствата в техния актуален вид. Неговите разработки са от 50-те и 60-те години на предишния век. По това време обаче няма дебитни и или кредитни карти, а идентификацията на потребителите се прави със специфичен чек, върху който е сложена лента от материала въглерод 14, именуван още и радиовъглерод. Същият детайл се употребява и при датирането на археологически находки, а в тази ситуация машината е разпознавала избран код, вграден в материала от всяка издадена карта. Механизмът е относително благонадежден, само че има една измама - потребителите са били изложени на минимални количества радиоактивно лъчение.

Т. нар. "Drive-Thru " банкомати в Съединени американски щати, предопределени за водачите, разполагат с надпис на Браиловата писменост. Това звучи необичайно, защото се допуска, че хората с нарушено зрение не би трябвало да стоят зад кормилото на автомобил. Но съгласно американския Закон за хората с увреждания писмеността на слепите е наложителна за всички банкови устройства, в това число и за тези, предопределени за изтегляне на пари от автомобил. Идеята е, че някои от пасажерите може да е с нарушено зрение, само че да не желае да разкрива своя ПИН код на водача да вземем за пример. Затова той би трябвало да има опция да го вкара персонално.

Тегленето от банкомат може да ви коства по-скъпо, в сравнение с си мислите. Проучване на Американската асоциация на пенсионерите демонстрира, че банките от време на време постановат скрити такси за потребителите на ATM устройствата. Повечето консуматори са наясно, че могат да бъдат таксувани в допълнение, в случай че теглят средства от устройство на банка, друга от издателя на картата. Но наред с това може да им бъдат наложени и други такси за най-различни финансови преводи. Например за изпращане на месечен доклад за тегленията, за "прекалено интензивно " потребление на ATM устройства и даже за отвод от осъществяване на поръчка заради незадоволителна наличност на средства в картата. Експертите поучават да внимавате за сходни клаузи в контракта с издателя на вашата дебитна или кледитна карта.

Проучване на "БАНКЕРЪ " демонстрира, че при изтегляне в чужбина нашенци могат да платят до 17 лв. такса, което е самобитен връх.

Банкоматите са уязвими за нарушителите. Още от 60-те години, когато банкоматите за първи път стартират да набират известност, финансовите нарушители търсят способи да употребяват техните слаби места. Първите сходни опити включват инсталиране на цели подправени устройства, които да прибират картите на заблудените консуматори. В днешно време хакерите употребяват високотехнологични джаджи, с които събират персонална информация и пробиват банковите системи за сигурност. Според проучване на консултантската компания Positive Technologies съвсем всеки банкомат може да бъде хакнат за по-малко от 20 минути. Затова специалистите поучават постоянно да проверявате деликатно устройствата, от които теглите пари, с цел да сте сигурни, че не са манипулирани по някакъв метод.

Колкото до ограниченията за отбрана от незаконни похищения, най-ефективната се оказва омастиляването на банкнотите при щурм. Това ги прави неизползваеми, което пък обезсмисля напъните на нарушителите.

Най-много пари се теглят в петък. В международен мащаб ATM устройствата се употребяват най-често в последния работен ден от седмицата. И това не е инцидентно, имайки поради, че множеството хора имат навика да се запасяват с "кеш " за извършването на покупки през уикенда или за купона в петък вечер.

Интересен факт е, че в Съединените американски щати има повече банкомати, в сравнение с във всяка друга страна. Съединени американски щати държат първото място по брой на банкоматите. Последните изследвания демонстрират, че те са близо половин милион. Но в случай че се вземе поради броя на ATM устройствата на глава от популацията, Бразилия и Русия се подреждат на челните позиции.

Банкомати има и на Антарктида. В една от изследователските бази на най-южния континент на Земята са конфигурирани две самотни ATM устройства.

Средната сума, която хората по света теглят от банкомат, е 60 $. Повечето хора заобикалят да се разхождат с огромни суми пари в себе си, защото се опасяват да не станат жертва на грабеж или да ги изгубят. Проучванията демонстрират, че междинната сума, която хората теглят от ATM устройствата е към 60 щатски $. Оказва се, че това е златната среда сред скромния разход и прекомерно разточителните разходи.

Скоро потребността от карта ще отпадне. Технологиите не престават да се развиват с висока скорост, което не изключва и машините за изтегляне на пари в брой. През последните години станаха налични доста новаторски функционалности, в това число и биометричната идентификация. Много е евентуално в едно недалечно бъдеще въобще да не се нуждаем от дебитни или кредитни карти. Първите стъпки в това направление е "банката в джоба " - мобилните телефони, както и един куп IT джаджи като гривни, пръстени и ключодържатели, с които да се заплаща, за което "БАНКЕРЪ " писа в брой №14.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР