Банкомат на 4693 метра надморска височина? “Най-високият планински банкомат в

...
Банкомат на 4693 метра надморска височина? “Най-високият планински банкомат в
Коментари Харесай

Банкомат на 4693 метра надморска височина?

Банкомат на 4693 метра надморска височина? “Най-високият ” планински банкомат в света се намира на прохода Хунджераб, на границата сред Китай и Пакистан, на надморска височина от 4693 метра.

Към 2015 година се пресмята, че има общо  3.5 милиона поставени банкомати  по целия свят.  Най-високият  от тях обаче е разположен на забележителна височина на територията на пакистанско-китайската граница.

Банкоматът употребява слънчева сила и вятърна турбина за зареждане.

Той е конфигуриран на 6 септември 2016 година от Националната банка на Пакистан (NBP), а на 18 ноември 2016 година е почетен с място в Книгата на върховете на Гинес. Една от мотивациите на банката е да показва своите механически и софтуерни умения, посредством инсталиране на банкомат на допустимо най-голяма надморска височина като част от самодейността си за зелено развиване на банката.

Специално внимание му се отделя през зимата, когато температурата падне осезаемо под точката на заледяване. Банкоматът се поддържа и следи 24 часа дневно от близкия клон, ситуиран в Сост Сити. 

Първоначално купата за най-голям банкомат се държи от индийската Union Bank, която слага своя банкомат през 2007 година на прохода Нату-Ла. Проходът е многовековен планински проход, открит по пътя на коприната, намиращ се на към на 4300 метра над морското ниво в региона на Купуп.

Говорител на Националната банка на Пакистан съобщи пред BBC, че нормално лишава към два часа и половина на човек, с цел да стигне до най-високия банкомат в света. Въпреки ниския размер на транзакциите, банката приема тази машина съществено поради хората, които разчитат на нея.

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР