Банкок, столицата на гастрономическите изкушения, скандалния нощен живот и тълпите

...
Банкок, столицата на гастрономическите изкушения, скандалния нощен живот и тълпите
Коментари Харесай

Как най-посещаваният град в света се превърна в най-замърсения

Банкок, столицата на гастрономическите изкушения, скандалния нощен живот и тълпите туристи, в този момент има ново название: това е един от най-замърсените градове в Азия, най-малко през последните няколко седмици.

Нивото на нездравословните за здравето фини прахови частици във въздуха в Банкок надмина водачите в това отношение Ню Делхи и Пекин, а тайландските управляващи бяха принудени да вземат ограничения, с цел да се оправят с рисковия смог.

Гледката на обгърнатите в мъгла небостъргачи и пешеходците, носещи маски, не е идеална за страна, която разчита на туризма за своя стопански напредък и чиято столица се трансформира в най-посещавания град в света.

Министерството на здравеопазването уточни като причина за смога комбинацията от нездравословни газове на коли, пушек от изгарянето на боклуци и необикновени климатични условия, които съгласно него ще се трансформират скоро, с цел да се облекчи казусът.

" Хората не би трябвало да се паникьосват. Правителството следи обстановката от близко ", съобщи министърът на опазването на здравето Пиясакол Саколсатаядорн на конференция.

В четвъртък следобяд показателят за качеството на въздуха в Банкок регистрира рекордно високи стойности, което значи доста мощно замърсяване с прахови частици. Това е над 2 пъти повече от регистрираното в Пекин, което ненапълно провокира скорошните репресии на Китай по отношение на огромните замърсители.

 Банкок е измежду градовете с най-мръсен въздух в района
Банкок е измежду градовете с най-мръсен въздух в района

Дори да е краткотрайно събитие, очевидният смог в Банкок напомня обстановката от края на 80-те и началото на 90-те години на предишния век, когато градът, преживяващ стопански взрив, бе обгърнат в гъста мъгла. Тогава управляващите взеха строги ограничения за ограничение на нездравословните излъчвания, които дадоха резултат и тайландската столица се избави от смога.

През последните няколко дни някои учебни заведения понижиха играта навън, а чиновниците предизвестиха хората, които са изключително чувствителни към замърсяването, да бъдат внимателни.

Тайланд чака към 37 млн. туристи през 2018 година, което се равнява на повече от половината от популацията му. Столицата Банкок е осигурила 19.4 млн. нощувки на интернационалните гости през 2016 година - повече от всеки различен град по света, съгласно данни на Mastercard.

Властите са обезпокоени от смога, само че го считат за краткотрайно събитие и не чакат да окаже въздействие върху туристическия взрив на страната. Февруари евентуално ще бъде първият месец, когато единствено китайските туристи в Тайланд ще надвишават 1 млн. души.

10-милионният Банкок чака времето да се промени и мъглата да се вдигне. Някои от жителите му към този момент си купиха маски против замърсяването, сходни на тези, които се оферират в китайските градове.

" Понякога заран не можете да видите постройките в далечината ", споделя локална жителка.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР