Банкок беше обхванат от лудост по гумените патици, които продемократичните

...
Банкок беше обхванат от лудост по гумените патици, които продемократичните
Коментари Харесай

Гумените жълти патета станаха символ на протеста в Банкок

Банкок беше обзет от полуда по гумените патици, които продемократичните протестиращи използваха, с цел да се предпазят от водните оръдия предишния месец, оповестява Агенция Франс Прес.

Когато полицията предприе репресии против протест през ноември, като използва сълзотворен газ и водни оръдия пред Народното събрание, фрагменти от стачкуващи, скрили се зад великански патици, станаха шлагер. За броени дни атрибутите с патешка тематика се трансфораха в съществена стока по улиците с митингите, като птиците се появиха на всичко - от шапки до шноли за коса. Протестиращите приканват министър-председателя Прают Чан-О-Ча да подаде оставка, преправяне на формираната от армията конституция и промени на монархията – концепция табу в страна, в която свръхбогатото кралско семейство от дълго време е недосегаемо.

Появата на играчката като знак на митинг стана случайно. Протестиращите са възнамерявали да се носят на надуваеми патици по река Чао Прая в Банкок зад Народното събрание, до момента в който депутатите разискват оферти за конституционна смяна. Но след пренасочването им като отбрана от сълзотворен газ и обработена с химикали вода, изстрелвана от оръдия, някои стачкуващи споделят, че патиците са помогнали на продемократичното придвижване да завоюва PR войната с управляващите.

" Казано по-просто, те са пазители на хората, които употребяват мирни способи за митинги. Имаме сладки патици, които се бият против изцяло въоръжената полиция и това демонстрира, че сме по-добри ", сподели 30-годишен протестиращ на име Сам.

Не за първи път приятелите за къпане се употребяват като знаци на предизвикването и митинга. През 2013 година 16-метровата надуваема  патица на холандски художник Флорентийн Хофман плаваше в пристанището на Хонконг.

Потребител на обществената мрежа Уейбо редактира прочут кадър от репресиите на площад Тянанмън през 1989 година, замествайки танковете с патици, което накара китайското държавно управление да забрани търсенето в интернет на „ огромна жълта патица “.

Гигантски надуваеми гумени патици участваха в митинги в Бразилия през 2016 година по време на искане за импийчмънт на тогавашния президент Дилма Русеф и срещу икономическото " измамничество " на нейното държавно управление.

Патиците се трансфораха в знак на митинга в Русия през 2017 година, когато стана известно, че тогавашният министър председател Дмитрий Медведев има голям брой първокласни парцели - в това число един, в който имало специфична къща за патици на езерце./БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР