Банко настоява за държавна помощ на стойност поне 2 млн.

...
Банко настоява за държавна помощ на стойност поне 2 млн.
Коментари Харесай

Банско иска поне 2 млн. лв. държавна помощ

Банко упорства за държавна помощ на стойност най-малко 2 млн. лева, с които да минимизира вредите от ковид. Безработицата е 18%, стимулира настояването си кметът на града Иван Кадев, представен от БГНЕС.
" Преминахме през два месеца на тестване, Банско беше първият град, подложен под строга карантина, към момента има хора, които се питат дали и за какво бе належащо затварянето на града. Животът в Банско претърпя съществени промени ", сподели Кадев.
" Общината е в мъчно финансово състояние. Има дълг от 8 млн. лева, което значи вноска от 100 000 лева на месец. ", добави кметът.
Общината е поискала от Фонд Флаг отсрочване на заплащанията на част от вноските, а от 30.04.2020г. приходите от налози са с 13% по-малко от предходната година.
„ Разчитаме на държавното управление както и на тласъците на Европейски Съюз. Това би трябвало да се случи бързо, тъй като градът се задъхва стопански. Не би трябвало общината да стопира да извършва отговорностите си ”, сподели Кадев.
Той изясни, че Общината има ограничавания за пряк финансов запас за подкрепяне на бизнеса, по тази причина се търсят индиректни способи.
" Очакваме поддръжка от държавното управление, тъй като единствено със съблюдаване на ограничения не става ", сподели Кадев и добави, че финансов разбор за загубите по и след карантината ще бъдат предоставени на Министерски съвет.
Минималната помощ, която Общината ще желае от страната, е в размер на 2 млн. лева " Тази цифра е скромна ", акцентира зам.-кметът Въчкова.
Според планове на Димитър Русков към момента никой не е получил помощи по мярката 60/40, а всеки ден в Бюрото на труда се записват към 20-30 млади.
18% е безработицата в града до 30-и април. Съкращения е имало и в Общинската администрация, само че са били минимални.
По думите му най-сериозното тестване е било сложено пред обществените служащи, които в продължение на 14 дни са работили без отмора. Кметът съобщи, че през карантинния интервал е имало съществени произшествия, а Общинският спешен щаб е имал отлична връзка както с Областния щаб с началник Бисер Михайлов, по този начин и с Националния спешен щаб.
Банско е чисто и крепко, поради спазването на ограниченията и поради близостта на хората с планината, сподели кметът. Това бе потвърдено и с всеобщото тестване в Банско, Добринище и Места.
Кметът оповести резултатите от тестванията – в града са направени 2010 теста, от които 111 са посочили съществуване на антитела – т.е. 5.57%. В цялата община са направени 2050 теста, които посочили съществуване на 115 резултата с антитела или 11%.
" Това потвърди, че ограниченията би трябвало да продължат. Отварянето на града няма да анулира ограниченията, само че пандемията се отразява тежко на бизнеса ", съобщи Кадев.
Кметът изясни, че са подхванати редица ограничения за бизнеса като отпадането краткотрайно на таксата за синята зона, както и отпадането на таксата за тротоарно право и общински наеми, в това число и отпадането на таксата за детските градини.
Всички тези такси ще се заплащат на 50% от сумата, с цел да може жителите да се възстановят финансово, а отстъпката от 5% от локалните налози и такси ще се резервира до юни.
" Най-тежко е положението на туризма, с който се препитава по-голяма част от общината ", сподели Кадев и добави, че част от хотелиерите са декларирали подготвеност да отворят обектите си.
Кадев даде и уточнения за отлагащите се събития от летния културен календар. Джаз фестивалът и оперният фестивал ще се проведат, само че при строги ограничения и с фокус върху българските реализатори като посетител участници. Спортни и културни мероприятия на закрито няма да има. Ще се запазят и културните вечери, провеждащите се в старинния квартал на града и пред църквата.
" Нека всички видят един избавен летен сезон в пандемия ", сподели Кадев.
Той напомни, че медиците на първа линия ще получат безвъзмезден уикенд в Банско през идващия зимен сезон, който включва хотел, ски учебно заведение и екипировка, както и гратис посещаване на културните институти.
Детските градини в града ще отворят на 26 май.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР