Банките вдигат таксите, за да се справят с ниските лихви,

...
Банките вдигат таксите, за да се справят с ниските лихви,
Коментари Харесай

Банките вдигат таксите заради ниските лихви

Банките подвигат таксите, с цел да се оправят с ниските лихви, показва Българската национална банка в тримесечното си издание „ Банките в България “. Нарастването на кредитните размери отчасти смекчава резултата, който понижаването на лихвените проценти по заемите оказва върху размера на приходите от лихви.
Независимо от това лихвеният марж в банковия бранш се свива, което изправя кредитните институции пред нуждата да приспособяват бизнес моделите си към средата на ниски лихвени нива, установи Българска народна банка.
Сред методите, с които банките се пробват да компенсират ниските лихви, е увеличението на някои такси и комисиони.
Ниската цена на заемите се отразява позитивно върху способността на кредитополучателите за обслужване на отговорностите, само че в същото време основава риск за банките в България за прекалено увеличение на задлъжнялостта, предизвестява Българска народна банка.
Понастоящем ниските лихвени нива и повишаването на приходите подтикват търсенето на заеми, което в комбиниране със засилената конкуренция измежду банките и нарасналото предложение на заемни запаси обуславя активизирането на кредитната активност, изключително ясно изразено в сегмента на заемите за семейства.
През третото тримесечие на 2019 година активите на банковата система се усилиха с 2.9 милиарда лева (2.7%) и доближиха 111.5 милиарда лева Делът в активите на петте най-големи банки бе 60% в края на септември. Дъщерните банки от Европейски Съюз държаха 72.7% от активите на банковата система, а локалните банки – 21.1%.
С дял от по 3.0% бяха банките отвън Европейски Съюз и клоновете на банки от Европейски Съюз. Делът на клоновете на банки отвън Европейски Съюз бе 0.1%. Българите и компаниите дължат на банките 64.6 милиарда лв. в края на септември, което е нарастване с 1.4 милиарда лева по отношение на края на юни.
То се дължи на растеж при заемите за семейства (с 672 млн. лева.) и на бизнеса – с 580 млн.лв. През третото тримесечие на 2019 година депозитите в банковата система се усилиха с 2.7 милиарда лева (3.0%) до 94.5 милиарда лева
Нараснаха депозитите на семейства (с 896 млн. лева, 1.6%), на нефинансови предприятия (с 2.1 милиарда лева, 8.3%) и на кредитни институции (с 383 млн. лева, 7.2%).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР