Банките в България отпускат все по-големи жилищни кредити тази година,

...
Банките в България отпускат все по-големи жилищни кредити тази година,
Коментари Харесай

Банките в България вече затягат критериите за отпускане на заем

Банките в България отпускат все по-големи жилищни заеми тази година, което е обвързвано с повишаващите се цени на жилищата. Това демонстрира регулярната анкета за кредитната активност на комерсиалните банки в страната, провеждана от Българската национална банка (БНБ) в границите на икономическия си обзор.

В отчета си централната банка не не помни да подчертае, че това се случва и на фона на спад в броя на подписаните покупко-продажби за покупко-продажба на парцели тази година. Един от изводите е, че банките регистрират спад на търсенето на жилищни заеми поради „ вероятностите за пазара на жилища и положението на макроикономическата среда “.

Към всичко това се вижда, че банките леко стягат стандартите за разпределяне на ипотечни заеми, които на процедура съставляват вътрешни насоки и критерии за утвърждение преди договарянето на изискванията по заемите.

По отношение на лихвите, Българска народна банка регистрира, че рестриктивната лихвена политика на Европейската централна банка (БНБ) към момента не се придвижва в България, а покачването на наложителните минимални запаси за банките, които Българска народна банка увеличи административно през лятото, има „ стеснен резултат “.
Предстои лихвите по ипотечните заеми да се „ възстановяват “
Основните аргументи за слабото нахлуване у нас на новата европейска политика е високата ликвидност в банките и мощната конкуренция за пазарен дял, изключително за семействата.
Ипотечните заеми порастват
Така лихвите по жилищните заеми, които се задържат на историческо дъно в България, както и високата инфлация подтикват жителите да купуват парцели за запазване на стойност или различна форма на икономисване и инвестиция.

Българска народна банка обаче обръща внимание и на повишението на приходите на хората, което в композиция със запазващите се негативни действителни лихвени проценти по жилищните заеми покачва достъпността на жилищата.
Хората с пари тласкат цените на парцелите в България нагоре
Позовавайки се на статистиката, Българска народна банка показва, че решенията за придобиване на жилище от ден на ден се основават не на причина за отдаване чартърен, а за възможна продажба в бъдеще за облага или като актив за предпазване на стойност.
За фирмените заеми
Банките в България стягат мощно фирменото кредитиране с по-високи стандарти и условия, които нормално включват както лихвените проценти, по този начин и разнообразни такси и комисиони, както и размер на заема, условия по асимилиране, обезпечения и други.

Финансовите институции регистрират като цяло по-ниско търсене на заеми от компаниите в България. То е по-ясно изразено при огромните предприятия, до момента в който при дребните и междинни компании към момента пораства напролет и лятото. Основните фактори за охлаждането при фирменото кредитиране са опциите за различни източници на финансиране и покачващите се лихви. За растежа при кредитирането на дребния и междинен бизнес мотори се явяват потребностите от запас за капиталови цели, рефинансиране и предоговаряне на дълг.

Причината за по-същественото повишение на лихвите по фирмените заеми по отношение на жилищните са механизмите, по които се пресмятат лихвените проценти – единият е основан на интернационалния показател ЮРИБОР, а вторият – на размера депозити.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР