Банките у нас, чиято печалба удари 1 млрд. лв. към

...
Банките у нас, чиято печалба удари 1 млрд. лв. към
Коментари Харесай

Банките масово вдигат такси въпреки милиардната си печалба

Банките у нас, чиято облага удари 1 милиарда лева към края на юли, всеобщо възнамеряват повдигане на такси през септември и октомври по постоянно употребявани и чувствителни за жителите услуги, излиза наяве от уведомления на уеб страниците им.

Това се случва на фона на напъните на Европейски Съюз да обезпечи елементарен и на ниска цена достъп до банкова сметка на всеки европейски жител. Освен това, от 15 декември се чака внезапно поевтиняване на трансграничните заплащания в евро в Европейски Съюз. Според измененията в законодателството ще се уеднаквят таксите за трансгранични заплащания в евро за услуги като кредитни преводи, заплащания с карта или изтегляне на пари в брой с таксите за съответните национални заплащания.

Нарастващите приходи от такси не са главният, само че са все по-голям съставен елемент в облагата на родната банкова система, която е на рекордни равнища в последните години макар ниските, близки до нула, лихви. Банкери настояват, че голямата облага в последните две години се дължи най-много на намалелите разноски за амортизация на неприятни заеми поради изчистването на портфейлите. От данните на Българска народна банка към 31 юли се вижда, че чистият приход от такси на банковата система към 31 юли тази година е 640 млн. лева, което е с 30 млн. лева повече от предходната година. Нетният приход от лихви пък е 1.616 млн. лева, което е с 35 млн. лева повече спрямо юли 2018 година Разходите за амортизация са намалели с 50 млн. лева, а облагата на банките се е нараснала с 95 млн. лева, което е растеж от 10% на годишна база.

Най-голямата финансова институция у нас УниКредит Булбанк, която тази пролет изнесе в Италия облага от 430 млн. лева, трансформира част от таксите си от 16 октомври, излиза наяве от съобщение на уеб страницата ѝ. Поддръжката на разплащателна сметка ще скочи от 2.50 лева на 3 лева, а на спестовна – от 2 лева на 2.50 лева Вътрешнобанковият превод нараства от 1.50 лева на 2 лева, а междубанковият в левове – от 3.50 лева на 4 лева Таксата за включване или отричане на комунални/периодични заплащания се подвига от 2.50 лева на 3 лева Самите комунални заплащания пък нарастват от 1.20 лева на 2 лева Тегленето на суми от сметка също нараства. Ако сумата е до 1000 лева, таксата се подвига от 3 лева на 4 лева Поддръжката на разплащателна сметка с дебитна карта се подвига от 2 лева на 2.50 лева

Банка ДСК пък прави промени за клиентите си физически лица от 18 септември, главно в частта за преводите, оповестява финансовата институция. Вътрешнобанковият превод скача на 2 лева от досегашните 1.50 лева, а междубанковият става 4 лева, което е с 1 лева по-скъпо от досегашната такса. Също от 18 септември Банка ДСК усилва месечната такса за съществена дебитна карта Mastercard Space и Visa Space. Институцията към този момент ще удържа по 4.15 лева на месец вместо досегашните 3.75 лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР