Банките се надяват гражданите и фирмите, които не са засегнати

...
Банките се надяват гражданите и фирмите, които не са засегнати
Коментари Харесай

Банкер: Отсрочването ще важи за всички видове кредити

Банките се надяват жителите и компаниите, които не са наранени от рецесията, да продължат правилно да внасят вноските си
„ Редът за отлагане на отговорностите по заеми за хората и бизнеса ще даде опция на клиентите да стигнат до съглашение с банките за нов погасителен проект, като през избран интервал от време ще имат опция да не погасяват или единствено главница, или и главница, и рента, и срокът на заема ще се отсрочи за интервала на отсрочването “. Това сподели пред БНР Петър Андронов, ръководител на Асоциацията на банките в България, и акцентира, че става дума за отлагане на отговорностите, а не за опрощаването им, както и че отсрочката ще важи за всички типове заеми.

Той изрази вяра, че жителите и компаниите, които не са наранени до този миг от създалата се рецесия, ще продължат правилно да внасят вноските си, с цел да може банковата система да продължи да действа обикновено.

Андронов уточни, че това, което са създали като ред за отлагане, е „ малко, само че е подплатено с планове и калкулации “.

„ Проверихме до каква степен е изпълнимо и задоволително за клиентите. Трябва да не навреди на общата непоклатимост на бранша и да подхожда на насоките на европейския банков орган... Мораториумът ще покрие всички типове заеми “.

„ Инструментът, с който се усилва капиталът на Българската банката за развиване, е за жители, излезли в неплатен отпуск. Фирмите ще получават заеми, с цел да продължат активността си. Въпрос е на доста специфична конструкция и подобаващ дизайн “.

Той акцентира, че редът за отлагане е направен в къс период, а сходна мярка изисква сериозна организация от самите банки.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР