Банките съществуват заради предприемачите, а не обратното!, заяви Радосвет Радев(снимка:

...
Банките съществуват заради предприемачите, а не обратното!, заяви Радосвет Радев(снимка:
Коментари Харесай

Ликвидна подкрепа, а не банково финансиране трябва на бизнеса


„ Банките съществуват поради бизнесмените, а не противоположното! ”, съобщи Радосвет Радев
(снимка: БСК / YouTube)

Ако за 14-те хиляди огромни предприятия достъпът до финансиране съществува, то за 393 000 микро-, дребни и междинни компании неналичието на ликвиден запас е проблем, защото те не разполагат с нужната експертиза и финансови екипи, съобщи ръководителят на БСК Радосвет Радев в полемика „ Бъдещето на парите ” , проведена от сп. Мениджър.

Прекрасни са новините, че някои банки не са спрели да финансират някои свои клиенти, само че в този миг на фирмите им би трябвало, а не банково финансиране. „ Това е огорчаващото, че ние имаме една-единствена мярка за поддръжка на ликвидността и тя е за дребните предприятия. В реалност, има доста благоприятни условия, само че те сработват доста мъчно или въобще не сработват ”, сподели ръководителят на БСК.

„ съществуват поради бизнесмените, а не противоположното! ”, заключи Радосвет Радев. Колкото и да са положителни ограниченията за поддръжка на бизнеса, изпълнявани през ББР, ползата към тях е прекомерно невисок, а една от аргументите е, че евентуалните бенефициенти нямат задоволително информация за изискванията и процедурите за кредитиране.
още по тематиката
Радев цитира данни от изследване на БСК, съгласно които едвам 3-4 % от интервюираните са се възползвали от ограниченията през ББР, а за всички останали те са или неприложими, или незнайни. На този декор, около 90% от ресурса на ББР за гарантиране на заеми е неусвоен.

„ Обявяването на, първото изключително състояние, завари банковата система с 94 милиарда лева заеми към българския бизнес. В интервала март-юни за 10% от тази сума бяха замразени главниците. Тази почивка завършва на 31 декември. В реалност, достъпът до финансирането е трогателен тогава, когато икономическите условия разрешават да има експанзираща стопанска система. 2020 година бележи стопанството на България с старания за съхраняването му ”, разяснява ръководителят на БСК.

„ В обстановка на рецесия ни заливат по всевъзможен метод за броя на умрелите и разболелите се… По същия метод би трябвало да сме пристрастени към информацията за финансовото здраве на предприятията. Важно е да знаем дали на следващия ден ще го има това дружество – това е значимо и за банките, и за борсата, и за вложителите. Ние тази информация я нямаме ”, съобщи Радев.

Той напомни, че преди половин година бизнесът изиска, редом със здравния щаб, да има и. „ Тогава, за жалост, получихме една ехидна усмивка в жанр „ Какво желаете? ”. Ние желаеме това, което допускам желае цялото общество – да си съхраним стопанството, тъй като то е това, което може да ни изведе напред, да изкарва и парите за лекарите ”, заключи Радосвет Радев.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР