Банките продължават да са активен участник на пазара на бизнес

...
Банките продължават да са активен участник на пазара на бизнес
Коментари Харесай

Банките все още се състезават за ключови инвеститори на пазара на бизнес имоти

Банките не престават да са деен участник на пазара на бизнес парцели, макар записания сериозен спад на вложения в този сегмент от началото на годината, показват от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Конкуренцията измежду финансиращите институции е най-сериозна при плановете на вложители с опит, както и такива, с по-голям дял самоучастие, поради по-ниските опасности.

“Инвеститорите, които възнамеряват построяването на здания със смесени функционалности, като да вземем за пример комплекси с жилища и офиси, са обект на сериозен интерес от страна на банките. Причината се крие в диференцирания риск при подобен вид планове. ”, разяснява Иво Коларов, управител “Дългово и структурирано финансиране ” в Cushman & Wakefield Forton.

По думите му, държанието на банките е мощно повлияно от местоположението на обекта, както и от съществуването на опит на вложителя.

“Колкото по-малък опит има зад тила си вложителят, толкоз по-високи могат да бъдат условията на банката при отпущането на заем. При офис плановете да вземем за пример, те се показват в условия за запълняемост на постройката до избран стадий на строителството, срочност на договорите с наемателите, както и равнища на наемните цени. Нашата задача е посредством договаряния с кредитора да реализираме оптималните условия за клиента въз основа на спецификите на неговия план и по-доброто структуриране на обезпеченията ”, добавя Иво Коларов.

Структурираното финансиране има основна роля в посредничеството сред вложителите и банките. Моделът разрешава възстановяване на ликвидността и реализиране на оптималната стойност на даден актив или портфейл посредством правене на профил на вложителя и финансов модел съгласуван с задачата на транзакцията. С разнообразни симулации и проби се открива най-хубавата конструкция, която дава отговор на условията на кредитора и упованията на вложителя като рентабилност.

“Когато започнахме работа по плана GORA, бяхме уверени, че ще реализираме доста положителни резултати. Мащабът на комплекса - 32 855 кв. м РЗП и инвестицията от 30 млн. евро, изискват стабилен опит и знания на пазара в дълбочина. Въпреки отрицателните трендове, които следим на капиталовия сегмент, банките съумяват да оценят и даже се съревновават за добре структурираните планове с капацитет. Консултирането при структурираното финансиране е от решаващо значение, когато е налице първокачествен артикул, само че вложителят няма предходен опит в договаряния с кредитиращите институции. Доказателство за това е оптимизацията на вложения бюджет с 1% единствено за първите 2 години, които постигнахме в GORA. Успяхме също да подобрим структурата на обезпечението и увеличихме разполагаемия приход за вложителя ”, прецизира Иво Коларов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР